ICCJ, sentinţă definitivă: Un primar din vestul țării, declarat colaborator al Securităţii

spp

Primarul liberal din oraşul bihorean Aleşd, un apropiat al lui Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a fost declarat colaborator al Securităţii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv, în şedinţa din 10 iunie, recursul primarului împotriva deciziei CNSAS.

„Respinge recursul formulat de pârâtul Todoca Ioan Coloman împotriva Sentinţei civile nr. 5155 din 22 decembrie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 10 iunie 2020”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ.

În 1989, actual primar PNL Ioan Todoca a semnat un angajament cu Securitatea şi şi-a turnat un subaltern, pe care îl bănuia că vrea să fugă în Ungaria şi că face evaziune cu gazolină, notează publicaţia Bihoreanul. Securitatea i-a dat nume de cod „Cupidon„. Todoca a pretins însă că n-a avut de ales, făcând pactul cu Securitatea doar pentru a-şi proteja tatăl, depistat ca disident după ce trimisese mai multe scrisori anonime în care reclama neajunsurile sistemului comunist.

Teoretic, pentru că la momentul candidaturii a semnat declaraţie pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitate, primarul Todoca poate fi acuzat de fals în declaraţii. Practic, o asemenea acuzaţie ar fi greu de probat, având în vedere că formularea legală este ambiguă.

Pe de altă parte, potrivit unor surse politice, liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi el originar din Aleşd şi un apropiat al lui Todoca, îi caută înlocuitor primarului liberal. Principala variantă luată în calcul este nimeni altul decât candidatul PSD de la ultimele două alegeri locale.

 

stiripesurse

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *