”I, Human” de Saint Machine, la Palatul Baroc

''I, Human'' de Saint Machine, la Palatul Baroc

”I, Human” de Saint Machine, la Palatul Baroc

Timișoara se conectează în mod simbolic cu orașul Linz prin intermediul lucrării de artă contemporană ”I, Human”, semnată de artista Saint Machine.

În Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, a avut loc inaugurarea instalației „I, Human”, din cadrul proiectului Baroque Reloaded by MNArT.

Concepută ca o sculptură modulară asemănătoare unei rețele neuronale, care detectează emoțiile și transformă empatia vizitatorilor în lumină coerentă ce influențează procesele vitale ale unei populații de microorganisme, lucrarea simbolizează fragilitatea ecosistemului planetei noastre a cărui supraviețuire depinde de coeziunea umană.

Saint Machine ( Marilena Oprescu Singer, născută în 1979 în România) este autoarea unor instalaţii multimedia imersive ce folosesc corpul uman pentru a funcţiona. Acestea investighează procese biologice, propunând şi analizând ideea de spaţiu văzut ca structură vie.

CITEȘTE ȘI: Peste 1.000 de candidați s-au înscris la examenul de bacalaureat din august, în Timiș

Lucrările artistei sunt sculpturi organice cu miez digital ce chestionează disponibilitatea umană de a ceda propria fizicalitate în schimbul conţinutului digital. În interacțiunea cu aceste organisme hibride ce emit lumină, succesul în controlarea lor este întotdeauna echivalent cu disponibilitatea de a te lasa asimilat.

Lucrările artistei au fost prezentate la festivaluri internaționale de artă media, la Festivalul Ars Electronica (AT), Athens Digital Arts Festival (GR), Madatac (ES), dar și în cadrul unor expoziții internationale de prestigiu ca Recto-VRso (FR) sau Changwon International Sculpture Bienale (KR), unde a expus alături de artiști precum Nam June Paik, Julio Le Parc sau Seung-Taek Lee.

Din anul 2020, una dintre lucrările sale se află în colecția MNAC – Muzeul National de Artă Contemporană al României.

Proiectul Baroque Reloaded este susținut prin Timișoara CeaC 2023, finanţat de Consiliul Judeţean Timiş şi organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara.

Coorganizator este Centrul de Artă și Tehnologie Ars Electronica Linz, partener – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser Măgurele, iar producător – Tumult Space, proiectul fiind curatoriat de Aura Bălănescu de la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Sursa foto: Muzeul Național de Artă Timișoara/Facebook


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *