Hristos a Înviat!

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim sâmbătă

Zeci de mii de oameni au participat, noaptea trecută, la Slujba de Înviere, în lăcaşurile de cult din judeţul Timiş. La miezul nopţii, preoţii au ieşit din altarele bisericilor pentru a le transmite credincioşilor mesajul „Hristos a Înviat” şi pentru a le oferi Lumina Sfântă.

La Catedrala Mitropolitană din Timişoara, Lumina Sfântă oferită credincioşilora fost adusă tocmai de la Ierusalim, cu o scurtă escală la Bucureşti.

Tradiţia Patriarhiei Române de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009, de către PF Daniel.

Tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşti

Tradiţiile şi obiceiurile de Înviere sunt cunoscute şi respectate de o mulţime de oameni încă din timpuri străvechi, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre obiceiurile din cea de-a doua zi de Paşti, care nu sunt cunoscute de toată lumea.

În zilele de Paşte existau interdicţii aspre, încă din moşi strămoşi: în prima zi nu era permisă plecarea din sat, nu se mătura prin casă, nu se pregătea mâncare iar masa de Paşti nu se ridica timp de trei zile.

Astăzi, în a doua zi de Paşti, se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Nasii trebuie să îi ospăteze pe fini, tradiţia spunând că aceştia mergeau împreună la hora satului.

În cea de-a doua şi în cea de-a treia zi de Paşti avea loc stropitul ritual cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus, prin stropirea ei cu apă de către tinerii care treceau întâmplător prin zonă.

Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul s-a păstrat şi acum, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşti este o reminiscenţă târzie şi „emancipata” a acestei datini, scrie crestinortodox.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *