Horia Colibășanu, o nouă expediție în Himalaya

Alpinistul Horia Colibăşanu își începe a 17-a expediţie în Himalaya, obiectivul fiind deschiderea unei noi rute pe vârful Dhaulagiri (8.167 de metri).

„Horia Colibăşanu a anunţat că începe călătoria spre Nepal, Himalaya, unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în 2019: deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri 8.167 de metri. Alpinistul este primul sportiv de performanţă din România care s-a vaccinat împotriva COVID-19, acest lucru fiind posibil şi datorită ocupaţiei sale principale, aceea de stomatolog. Din echipa expediţiei pe Dhaulagiri fac parte trei alpinişti cu experienţă: Horia Colibăşanu – are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane – sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, Peter Hamor – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor”, se arată într-un comunicat de presă.

Horia Colibăşanu speră la o fereastră de vreme bună pentru ca expediţia să reuşească.

„Faţă de prima expediţie pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că ştim jumătate din traseu. Ştim la ce să ne aşteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună”, a spus alpinistul timișorean la plecarea spre Himalaya.

Expediţia din 2021 este planificată în perioada martie – iunie.

La sosirea în Kathmandu, Colibășanu va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul gheţarul Khumbu – tabăra de bază Everest.

La începutul lunii aprilie îşi va organiza echipamentul de expediţie în Kathmandu şi va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri (4.200 de metri).

Din 5 aprilie începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 şi 3, ultima fiind situată la 6.600 de metri.

În perioada 28 aprilie – 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcţie de condiţiile meteorologice.

La începutul lunii iunie este programată întoarcerea în ţară.

Expediţia pe vârful Dhaulagiri este cea de-a 22-a internaţională a lui Horia Colibăşanu şi cea de-a 17-a în Himalaya.

Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internaţional.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns