Haos administrativ: Podul Decebal e Podul Traian sau invers? (foto/video)

Haos administrativ: Podul Decebal e Podul Traian sau invers?

Haos administrativ: Podul Decebal e Podul Traian sau invers?

Toți timișorenii cunosc Podul Decebal ca fiind cel care traversează Bega, legând Bulevardul Revoluţiei din 1989 și Bulevardul 3 August 1919.

Chiar dacă denumirea apare pe toate hărțile, în nomenclatorul stradal dar și pe prezentările oficiale turistice, pe pod există o altă tăbliță indicatoare, cu numele… Podul Traian.

Nu este niciun mister, ci doar încă o încurcătură birocratică. Asta pentru că, neștiind denumirea oficială, se întâmplă mai multe situații în care se produce confuzie. Cea mai gravă este în cazul unui accident. Cum direcționează dispecerii de la serviciul unic de urgență 112 autospecialele de pompieri? Spre podul Decebal sau spre podul Traian? Dar dacă pe pod are loc un accident, organele de poliție și, eventual, procuratura, cum vor numi podul pe care s-a întâmplat incidentul?

Mai departe, pentru turiștii din alte orașe sau din alte țări, situația este și mai confuză, anumite hărți sau aplicații mobile oferind denumirea „Decebal”, iar altele pe cea de „Traian”.

Situația este pe cât de confuză, pe atât de hilară: plăcuța indicatoare standard, albastru cu litere albe, are scris clar: Podul Traian.

În schimb, chiar pe pod este o placă de bronz, cu antetul Primăriei Timișoara și cu un mesaj al primarului care a reabilitat podul în anul 2006, Gheorghe Ciuhandu, pe care scrie clar: Podul Decebal, anul construirii și istoria sa pe scurt.

Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara (Podul Decebal – Patrimoniul sub reflectoare Timisoara Spotlight Heritage Timisoara (spotlight-timisoara.eu)) este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiectul cultural este co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

Aici, podul respectiv are o descriere clară: “Podul Decebal (anterior Liget-úti hid; Parkstraßenbrücke, Podul de pe Aleea Parcului), cunoscut cu denumirea populară de Podul Neptun, a fost proiectat de către Mihailich Gyözö, arhitectul podului fiind Körössy Albert.

poduldecebalold1 1

Construcția podului a început în 1908, fiind încheiată un an mai târziu. Anterior regularizării și săpării noului canal, în apropierea acestei locații era canalul plutăritului, care era traversat de un pod de lemn. (Bibliografie: Jancsó Árpád, Istoricul podurilor din Timișoara, Editura Mirton, Timișoara, 2001)”.

La fel, pe portalul oficial dedicat Anului Timișoara CEaC 2023 (Podul Decebal (timisoara2023.eu)), descrierea este astfel: “Podul Decebal face legătura între Bd. Revoluţiei din 1989 și Bd. 3 August 1919”.

Ideea schimbării numelor mai multor poduri a apărut în mai 2016, după mai mulți ani de consultări.

CITEȘTE ȘI: O localitate din Timiş se pregăteşte de sărbătoare. Paradă a portului popular şi mulţi artişti consacraţi

“Dacă am întreba timișorenii cum se numesc diversele poduri, cred că foarte puțini ar ști. Nu știu de ce nu există nicio asociere între numele unui pod și bulevardul care îl traversează. Nu este normal dacă ai, de exemplu, un bulevard Mihai Viteazu și unul Andrei Șaguna, podul Andrei Șaguna să fie în cu totul altă parte și Podul Mihai Viteazu la fel. Trebuie ca podurile să poarte numele bulevardelor pe care le traversează”, declara, acum aproape un deceniu, edilul-șef de atunci al Timișoarei, Nicolae Robu.

Aceasta, după ce ideea a fost propusă primăriei de către doi timișoreni, Daniela Apostolescu și Mircea Ciugudean.

Astfel, pe 26 mai 2016, consilierii locali din CL Timișoara au votat în unanimitate schimbarea denumirilor și s-a produs un haos total: “PODUL TRAIAN situat pe Bulevardul 16 Decembrie 1989 se redenumeste PODUL MARIA, PODUL DECEBAL situat intre Bulevardul Revoluţiei din 1989 si Bulevardul 3 August 1919 se redenumeste PODUL TRAIAN, PODUL DACILOR situat intre Strada Dacilor si Piaţa Badea Carţan se redenumeste PODUL DECEBAL.”

Primii care au reacționat au fost revoluționarii din decembrie 1989.

“Schimbarea denumirii podului din Decebal în Traian este o dublă rescriere a istoriei oraşului Timişoara. Niciodată acest pod nu a avut legatură cu zona Traian, ci cu zona Fabric. Înainte să se numească Decebal a purtat numele de Podul de pe Aleea Parcului (Liget-úti híd, Parkstrassenbrücke). Deci, practic, redenumirea podului este un act politic sau prostesc. Ori ambele. (…) Aici s-a petrecut unul dintre cele mai negre momente ale Revoluţiei din Timişoara. Aici s-a desfăşurat filmul zilei de 17 decembrie, care a primit denumirea de “Masacrul de la Podul Decebal”. Aici şi-au pierdut viaţa zeci de timişoreni. Acum, podul se va numi Traian”, spunea, în iunie 2016, Adrian Kali, revoluționar și profesor de istorie.

La presiunea publică, primarul de atunci al Timișoarei, Nicolae Robu, a spus în ședința de consiliu local din 7 iulie 2016, că podul va rămâne cu vechiul nume, iar hotărârea care prevedea schimbarea denumirii va fi modificată. Pentru asta, mai multe organizații ale revoluționarilor din urbea de pe Bega au depus cerere la Primăria Timișoara pentru ca denumirea podului să rămână aceeași.

Interesant este că, deși în arhiva hotărârilor Consiliului Local Timișoara nu apare nicio schimbare de nume, nicio propunere a Comisiei privind denumirile de străzi, piețe și poduri sau vreun alt act, totuși, podul în cauză poartă inscripția oficială drept “Podul Traian”.

Astfel că, în anul 2024, podul istoric, unicat în Europa la vremea construirii sale, are două nume, ale celor care, istoric, sunt “părinții” poporului român: Decebal și Traian.

Poate, totuși, Primăria Timișoara reușește să își facă ordine în acte și printre indicatoarele cu nume.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Haos administrativ: Podul Decebal e Podul Traian sau invers? (foto/video)

  1. Dezorganizarea societății, blocarea economiei, compromiterea tuturor reperelor morale și a valorilor tradiționale au fost programate și prevăzute meticulos prin Directivele NKVD pentru Europa de Est. Distrugerea societății din țările ocupate a urmat modelul aplicat în URSS și a fost atât de temeinică, încăt foarte multe dintre „măsurile” implementate acum 70 de ani se regăsesc și acum în caracteristicile acestor state.

  2. Care incompetenți se fac vinovati de eroarea plăcuțelor? Si care invompetenti plătiti cu sute mii € pentru aplucatia mobilă se fac vinovati pentru eroarea din aplicatie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *