HALUCINANT! Sute de fetițe din județul Timiș devin mame minore! Unele dintre ele au conceput copiii înainte de a avea buletin

În județul Timiș, au revenit în actualitate căsătoriile timpurii, mai ales în ceea ce privește vârsta viitoarelor mirese. Dezvoltarea sexuală precoce, ca urmare a unei alimentații axate în special pe carne, de cele mai multe ori bogată în hormoni, le face pe copilele cu mintea încă fragedă să ”crească” în ochii sexului tare.

Fără o grijă atentă din partea părinților – de cele mai multe ori ocupați să câștige, atât în țară, căt și în străinătate – pe plan material, elevele de gimnaziu cad adesea în plasa falselor iluzii pe care și le creează cu primul iubit.

”Din circa 70 de căsătorii pe care le-am oficiat pe parcursul lui 2016 și în prima parte a acestui an, șase mirese au avut nevoie de aprobarea instanței de judecată, pentru că nu aveau împlinită vârsta de 16 ani. Acum este programată cea de-a șaptea cununie de acest fel și ajungem la un procentaj de zece la sută de minore căsătorite!

În plus, avem, în prezent, o elevă din clasele terminale de gimnaziu care este însărcinată! Fata are familie și autoritățile privind protecția copilului nu intervin. Nu știm dacă termină sau nu clasa a opta și se mărită, dacă va fi cerută în căsătorie…

Consider că toate aceste probleme apar pentru că, la școală, singurele lucruri despre care nu se discută sunt sexualitatea și alimentația, iar elevii, și în special fetele, sunt foarte dezvoltați fizic în raport cu vârsta”, spune Sorin Tilihoi, primarul comunei Darova, fost profesor de gimnaziu.

Copilărie refuzată

Unui minor din patru din întreaga lume i se refuză copilăria, arată un raport al organizației internaționale ”Salvați Copiii”, care include un index global al țărilor în care primii ani din viață sunt mai mult sau mai puțin amenințați.

În această statistică, România ocupă locul 52 din 172, sub țări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius sau Iordania. Dintre toți indicatorii urmăriți în raport, mortalitatea infantilă și rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijorătoare.

România se numără printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese privind copiii sub cinci ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente între 15 și 19 ani, 34 au devenit mame.

Statistică alarmantă

Reprezentând un efect al lipsei accesului la îngrijiri și educație pentru sănătatea sexuală și a reproducerii, rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor între 15 și 19 ani este cea mai îngrijorătoare, România înregistrând 34 de nașteri la 1.000 de adolescente. În plus, datele Eurostat pe 2015 arată că, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de nașteri cu mame între 10 și 17 ani (9,282, adică 4,7 la sută din totalul nașterilor, din care 676 erau minore între 10 și 14 ani).

Fenomenul este prezent și în județul nostru, unde, potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, în anul 2015 au fost înregistrate 300 de mame minore, dintre care 11 aveau vârsta mai mică de 15 ani! În plus, riscul de părăsire a nou-născuților este destul de ridicat, 60 la sută dintre mame având intenția să-și abandoneze pruncii, susțin autoritățile.

Această situație a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale să atragă atenția Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naționale pentru a asigura accesul la educație sexuală și consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele și adolescentele din țară.

Sex la pubertate

În județul Timiș, majoritatea fetițelor însărcinate au trupuri de copii. Abia au pășit în pubertate. Mici de înălțime, fără a avea dezvoltate vizibil caracterele sexuale, copilele își valorifică însă funcțiile de reproducere. Aproape toate nu au nici o noțiune clară despre reproducere, deși au consimțit să aibă raporturi sexuale. Cele mai multe cred că trebuie evitată perioada menstruației pentru a nu rămâne însărcinate și nu își explică cum de totuși vor deveni mame.

Medicii timișoreni avertizează că începerea vieții sexuale de la vârste fragede (înainte de 16-17 ani) produce modificări la nivelul vaginului, iar nivelul hormonal este dat peste cap. În plus, pot surveni rupturi care necesită sutură chirurgicală. Mai mult, actul sexual săvârșit de la vârste fragede poate produce în rândul tinerelor întârzierea menstruației.

Conform studiilor, în țara noastră media de vârstă la care fetele încep să aibă relații intime se situează sub 16 ani. Potrivit psihologilor, majoritatea fetelor fac acest lucru pentru a nu fi marginalizate de grup sau din dorința de a avea o relație cu un anume băiat.

Impactul devastator al căsătoriilor timpurii

Căsătoria înainte de vârsta de 18 ani reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor și este ilegală într-un număr tot mai mare de țări, susțin reprezentanții Organizației ”Salvați Copiii” România. Căsătoria timpurie are consecințe devastatoare pentru viața unei fete, a cărei copilărie se termină mult prea curând, prin intrarea forțată în perioada de maturitate și maternitate, înainte de a fi pregătită din punct de vedere fizic și mental.

Fetele se simt adesea lipsite de putere și sunt private de dreptul la sănătate, educație și siguranță. Căsătoria timpurie îi afectează, de asemenea, și pe băieți, însă într-o măsură mult mai redusă.

În privința acestui indicator, România nu a ieșit din zona de risc, deși legislația permite căsătoria doar între majori, copiilor mai mari de 16 ani fiindu-le permisă doar în cazuri excepționale, în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților sau a tutorelui și cu autorizarea din partea instanței de tutelă.

Astfel, în România, 6,7 la sută dintre adolescenți cu vârsta între 15 și 19 ani s-au căsătorit, în timp ce media europeană este de aproximativ doi la sută.

1 Comments
bla 26 iunie 2017
Trist! Si noi ne batem cu pumnii-n piept cu "familia traditionala"... chiar au ajuns medici sa refuze avortul pe motive religoase...