Halucinant! Rata mortalității infantile în Timiș, dublă față de media europeană

maternitate 2

Spitalul de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”din Timișoara are, începând de miercuri, echipamente medicale necesare salvării și îngrijirii nou-născuților, în urma unei donații în valoare totală de 15.000 de euro a Organizației ”Salvați Copiii” România.

Secția de neonatologie-prematuri a unității sanitare este una extrem de importantă pentru regiune, aici fiind transferați nou-născuții cu patologii grave din Timiș, precum și din județele vecine, 900 de copii nou-născuți fiind tratați anual în unitatea spitalicească.

Incidența mortalității infantile este una îngrijorătoare la nivelul întregii țări, în județul Timiș rata acesteia fiind, în 2016, de 7,5 la o mie de copii născuți vii, dublă față de media raportată la nivelul Uniunii Europene. În cadrul programului de combatere a mortalității infantile, ”Salvați Copiii” a donat spitalului din Timișoara o masă radiantă, un monitor de funcții vitale, două infuzomate și două perfuzomate, indispensabile unui act medical imediat și adecvat tratării copiilor născuți înainte de termen.

Acesta este cel de-al cincilea an în care organizația ajunge cu donații în județul Timiș, beneficiari fiind, pe lângă Spitalul ”Louis Țurcanu” și alte două unități sanitare, Municipalul și Județeanul, prin secțiile de neonatologie, valoarea totală a donațiilor din această perioadă ridicându-se la suma de 130.000 de euro.

”Masa de reanimare va fi folosită în terapie intensivă, pentru reanimarea rapidă a nou-născuților, procedură mai mult decât utilă în perioada critică. Monitorul de funcții vitale este atașat tututor nou-născuților cu patologii grave, mai ales în crizele de apnee, când trebuie monitorizați în permanență, pentru a se putea interveni terapeutic promt”, a precizat prof. dr. Mărioara Boia, șeful Secției de neonatologie-prematuri de la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu”.

 

Dotarea maternităților, pe lista de priorități stringente

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza efectuată de ”Salvați Copiii” privind situația maternităților din România – 13 la sută dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56 la sută dintre unitățile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator și 14 la sută dintre cele de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

”În România, nou-născuții încă mor, pentru că maternitățile sunt precar dotate cu aparatură medicală vitală. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili, este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă. Programul <<Salvați Copiii>> este un exemplu că se poate, acolo unde există consecvență și mai ales obiective urmărite pe termen mediu și lung”, este de părere Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației ”Salvați Copiii” România.

Dotarea de la secția de neonatologie a Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” este parte a amplului program pe care ”Salvați Copiii” România îl derulează în beneficiul maternităților, începând din 2012. Numai în acest an, organizația a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 720.000 de euro.

În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Halucinant! Rata mortalității infantile în Timiș, dublă față de media europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *