Hai la vot! Votul tău chiar contează! 

BEC Timiș a făcut publice procesele verbale privind centralizarea voturilor la alegerile din 9 iunie

Hai la vot! Votul tău chiar contează! 

Cu toții știm, sau ar trebui să știm, că votul este un drept câștigat cu greu, la capătul multor secole de frământări sociale și politice.

Cu toții știm, sau ar trebui să știm, că nu este suficient să ne fie recunoscut un drept, dacă nu-l utilizăm așa cum se cuvine – iar dreptul de vot se poate utiliza corespunzător într-un singur fel: introducând în urnă opțiunea proprie.

Nu contează dacă votați pozitiv sau negativ.

Nu contează, adică, dacă ai decis să susții pe cineva pentru că promisiunile sale ți-au stârnit aprecierea sau dacă, dimpotrivă, dorești să sancționezi modul în care altcineva ți-a reprezentat până acum interesele ori se angajează să o facă în viitor.

Ceea ce contează este să fii prezent în secția de votare și să îți exprimați opțiunea liber, angajat doar față de propria conștiință.

Pentru ca, indiferent de rezultate, când te privești în oglindă peste câteva luni sau peste câțiva ani, dar mai ales la finalul mandatului care stă să înceapă, să poți spune ”Eu mi-am valorificat șansa”.

Pasivismul nu este o soluție. Nu te poți aștepta să culegi dacă n-ai semănat, nu te poți aștepta să câștigi dacă n-ai investit.

Ideea că dacă ceva iese rău tu n-ai nici o răspundere, pentru că n-ai participat, este o iluzie: dimpotrivă, răul se poate produce tocmai pentru că ai tăcut, ai lăsat lucrurile să meargă într-o direcție nepotrivită, ai îngăduit ca alții să se exprime pentru tine.

Teama că votul tău nu contează sau că rezultatele nu vor fi cele pe care ți le dorești nu are, de asemenea, niciun temei.

Îngrijorarea că vei deveni responsabil pentru eventualele greșeli pe care le-ar putea face cei pe care i-ai mandatat nu are, nici ea, vreun fundament: tu ai validat sau ai respins un program, un angajament, pentru respectarea acestuia sunt responsabili cei care s-au angajat – iar mijloace de corecție există, nu doar o dată la patru ani.

Să votezi înseamnă să alegi, dar și să demonstrezi că ai discernământ, că știi să judeci, că ești parte a comunității și că înțelegi ce putere îți dă acea bucățică de hârtie pe care îți exprimi opțiunea!

CITEȘTE ȘI: Tradiția sportivă a familiei Păltinișanu, începută cu „Tata Mare”, legenda Politehnicii, și continuată sub panou. Trei generații, cu juniorul Dan dorind să-și depășească tatăl și bunicul


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *