Guvernul Cîţu a împrumutat peste 3 miliarde de euro de pe pieţele externe

După controalele dure din ultimele săptămâni, Cîțu l-a demis pe președintele de la Protecția Consumatorului

Guvernul Cîţu, prin Ministerul Finanţelor, a împrumutat miercuri 3,25 miliarde de euro de pe pieţele externe în a doua ieşire de eurobonduri din 2021, într-o finanţare structurată pe două tranşe, pe 9 ani şi pe 20 de ani, potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg.

Astfel Ministerul a atras aceeaşi sumă record ca cea de la precedentul împrumut, cel din aprilie 2021, cererea investitorilor fiind de aproximativ 9,5 miliarde de euro, dintre care cel mai mare interes, respectiv 5,75 mld. euro, a fost pe tranşa cu scadenţa pe 9 ani. Pentru tranşa cu scadenţa pe 20 ani, cererea investitorilor a fost de 3,75 mld. euro.

În final, Ministerul a atras 3,25 mld. euro.

Eurobondurile pe 9 ani erau cotate la deschiderea finanţări la rata midswap plus 205 puncte de bază pentru ca în final dobânda să fie rata midswap plus 180 puncte de bază, adică aproape 2% pe an. Pe de altă parte, cele pe 20 de ani, erau cotate la midswap plus 280 puncte de bază, în final dobânda fiind de midswap plus 260 puncte de bază, adică circa 3,2% pe an.

Finanţarea va merge către acoperirea deficitului bugetar. Pentru ambele tranşe, dobânda (cuponul) este fixă, plătibilă anual. Potrivit datelor Bloomberg, această finanţare prin eurobonduri are ca bookrunners Erste, ING, J.P. Morgan, Raiffeisen Bank, UniCredit.

Necesarul brut de finanţare la nivel guver­namental este de aproximativ 130,8 mld. lei în anul 2021, volumul total al împrumu­turilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7,16% din PIB (aproxi­mativ 80 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în 2021, în sumă de aproximativ 51 mld. lei, conform Mediafax.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns