Guvernul a aprobat abrogarea OUG 13. La scurt timp a fost publicată în Monitorul Oficial. PROTESTELE CONTINUĂ!

Sorin Grindeanu, propus vicepremier în Guvernul Ciucă

Guvernul a aprobat, duminică, abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale şi a declasificat stenogramele şedinţelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 şi din 18 mai 2016, anul trecut fiind modificate Codurile penale tot prin ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă de abrogare a OUG 13/2007 privind modificarea Codurilor penale a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de urgenţă de abrogare a OUG 13/2007 privind modificarea Codurilor penale a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

Actul normativ a fost publicat la scurt timp după finalizarea şedinţei de Guvern, deşi în mod normal Monitorul Oficial nu lucrează în weekend.

În preambulul actului normativ se arată că OUG 13/2007 a suscitat foarte multe reacţii, nu numai în ceea ce priveşte fondul actului normativ, ci şi în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia.

Executivul mai arată că adoptarea acestei ordoanţe este necesară ”având în vedere faptul că aceste reacţii vin atât din partea instituţiilor sistemului judiciar, CSM, ÎCCJ, Ministerul Public, cât şi din partea multor autorităţi ale statului, preşedintele României, Avocatul Poporului; constatând faptul că actul normativ menţiont a succitat un real interes în rândul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică efectuată în perioada prealabilă adoptării lui, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice care au fost prezente pe întreg teritoriul ţării şi în unele oraşe din străinătate; observând că puternica reacţie a cetăţenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluţiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând pe cale de consecinţă o dezbatere mai amplă a soluţiilor în cadrul Parlamentului; constatând că în acest moment pe fondul tensiunilor create ca urmare a adoptării OUG 13/2017 există un pericol real de dezbinare a societăţii în contextul general de neînţelegeri cu consecinţe asupra climatului general de stabilitate a societăţii şi recunoscând şi respectând în egală măsură exercitarea democraţiei în toate formele sale; observând că tensiunile existente pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acelor texte care au suscitat reacţiile masive menţionate, ceea ce presupune din punct de vedere tehnic o intervenţie expresă asupra textelor din Codul de procedură penală care intraseră deja în vigoare astfel încât acestea să revină la forma avută înainte de adoptarea ordonanţei menţionate, urmând ca ele să se aplice din nou ţinându-se seama de deciziile CCR nr. 586/2016 şi nr.614/2016; apreciind că doar o abrogare expresă şi de urgenţă a textelor, în special cele privind Codul penal intens criticate, este de natură a readuce starea de echilibru în societatea românească şi de a permite reinstalarea unui dialog constant şi constructiv; considerând că toate acestea constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată în sensul art. 115 alin. 4 din Constituţia României republicată, din cauza efectelor negative ce ar putea fi generate de o interpretare neunitară a legii, considerăm că o eventuală legiferare pe altă cale decât delegarea legislativă, chiar în procedură de urgenţă, nu ar fi de natură să înlăture de îndată aceste consecinţe negative”.

Articolul 1 al OUG de abrogare prevede că OUG 13/2017 se abrogă, articolul 2 vizează Codul de procedură penală, iar articolul 3 prevede că prezenta ordonanţă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Peste 500.000 de oameni vor protesta în ţară

Strada a câştigat o bătălie, dar va protesta şi astăzi, după ce Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale a fost abrogată. Mitingul din această seară se anunţă a fi cel mai mare de până acum: se aşteaptă să fie peste 200 000 de oameni în stradă, doar în Bucureşti.

La Timişoara sunt aşteptaţi, în Piaţa Victoriei, în jur de 30.000 de oameni.

Conform unei analize facute de Realitatea Tv, din monitorizarea site-urilor de socializare, vor fi peste 500.000 de oameni la protest, în toată România.

Sursa: realitatea.net


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns