Guvernul amână unele măsuri din noul regulament UE privind drepturile călătorilor din transportul feroviar

Atenționare CFR! Concurs fals privind câștigarea unui card cadou de transport pe calea ferată

Guvernul amână unele măsuri din noul regulament UE privind drepturile călătorilor din transportul feroviar.

Regulamentul european privind călătoria cu trenul se aplică direct, începând din 8 iunie 2023, și în țara noastră, fără să fie necesară transpunerea lui prin lege sau ordonanță.

Totuși, termenul de aplicare din regulament, respectiv 2023, e unul teoretic, deoarece autoritățile de la noi au amânat deja, printr-o hotărâre apărută marți, 6 iunie 2023, o parte dintre măsurile conținute de actul normativ european.

Se poate cere rambursarea biletului

Prin oficializarea, în 2021, a unui regulament privind drepturile călătorilor din transportul feroviar, Parlamentul European (PE) a stabilit o serie de noi reguli care să ofere o protecție mai bună călătorilor ce se confruntă cu întârzieri, anulări sau discriminări. Mai exact, cetățenii Uniunii Europene (UE), deci și românii, pot alege, în cazul unor întârzieri mari ale trenurilor, rambursarea banilor plătiți pe bilet, continuarea călătoriei sau redirecționarea gratuită și în condiții comparabile. Noile reguli se aplică atât călătoriilor naționale, cât și celor internaționale din spațiul UE, informează avocatnet.ro.

Concret, Regulamentul UE 782/2021, apărut acum doi ani, introduce noi norme ce oferă o protecție mai bună celor ce merg cu trenul și care se confruntă cu întârzieri, anulări sau discriminări. Cea mai mare parte a măsurilor conținute ar trebui să se aplice începând din 2023, dar o parte au fost amânate recent prin HG 527/2023.

În primul rând, prin hotărârea apărută marți se stabilește clar că serviciile de transport feroviar urban și suburban de călători se exceptează de la aplicarea regulamentului. Așadar, noile reguli se vor aplica doar transportului feroviar național sau internațional în spațiul UE.

CITEȘTE ȘI: În noul contract colectiv de muncă din preuniversitar s-a convenit să fie incluse mai multe drepturi pentru angajații din învățământ

Dacă apar probleme, călătorii trebuie redirecționați

Noile reguli stabilesc că, în caz de întârzieri sau anulări, cei ce călătoresc cu trenul, fie în țară, fie în spațiul UE, vor fi redirecționați și vor primi ajutor din partea transportatorilor feroviari.

Astfel, dacă trenul va întârzia mai mult de o oră, pasagerii vor avea posibilitatea de a alege fie rambursarea integrală a costului biletului lor, fie continuarea călătoriei, fie redirecționarea în condiții comparabile, dar fără a suporta costuri suplimentare, după cum apare în regulament.

În plus, dacă operatorul de transport feroviar nu le comunică opțiunile de redirecționare în cel mult 100 de minute de la ora de plecare prevăzută inițial, călătorii vor putea să-și organizeze singuri călătoria, cu ajutorul furnizorilor de servicii de transport public feroviar, cu autocarul sau cu autobuzul, pe o rută diferită și să ceară rambursarea banilor plătiți pe noul bilet.

Amânări impuse de guvernul român

În cazul serviciilor de transport feroviar regional de călători, regula nu se va aplica decât din 8 iunie 2028.

Totodată, dacă se impune, adică atunci când există o întârziere de 60 de minute sau mai mult, ori în cazul în care serviciul este anulat, transportatorii feroviari vor trebui să ofere pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de trenuri hrană și băuturi răcoritoare, dar și cazare hotelieră sau de altă natură și transportul între gară și locul de cazare.

Serviciile de transport feroviar intern de călători sunt exceptate de la aplicarea acestei reguli, potrivit HG 527/2023, până la data de 2 decembrie 2029. Tot până atunci se amână și aplicarea măsurilor legate de plățile în avans, răspunderea pentru întârzieri, pierderea legăturii și anulări sau despăgubire, când vine vorba despre serviciile de transport feroviar intern de călători.

Normele clarifică și situațiile în care transportatorii pe calea ferată sunt scutiți de la plata despăgubirilor pentru întârzieri sau anulări (cazurile de forță majoră). Astfel, pe lângă condițiile meteorologice extreme și dezastrele naturale majore, noile norme includ acum crizele majore de sănătate publică (pandemie).

Totuși, grevele personalului feroviar nu vor putea fi considerate caz de forță majoră, așadar, în cazul acestora, transportatorii vor trebui să plătească despăgubiri dacă apar întârzieri sau anulări ale trenurilor.
Măsuri pentru persoane cu mobilitate redusă și pentru bicicliști

Pe lângă toate schimbările de mai sus, noile norme privind transportul feroviar la nivel european vor permite călătorilor cu mobilitate redusă să beneficieze de mai multă flexibilitate la organizarea călătoriei (anunțarea cu doar 24 de ore în avans a călătoriei și gratuitate pentru însoțitor).

Cu toate astea, HG 527/2023 prevede că „termenul minim în care se face notificarea cu privire la nevoile de asistență ale călătorului de la 24 la 36 de ore se prelungește până la data de 30 iunie 2026”.

Apoi, o altă măsură ce va fi obligatorie pentru operatorii de transport pe calea ferată va fi dotarea trenurilor cu locuri și rastele rezervate bicicletelor, cel puțin patru locuri în fiecare tren.

Noile reguli se aplică începând din 2023, dar, în cazul obligațiilor privind locurile pentru biciclete, la achiziția de material rulant nou, termenul de aplicare se prelungește cu doi ani (se vor aplica din 2025). De principiu, aceste noi reguli se aplică tuturor călătoriilor și serviciilor feroviare internaționale și naționale din UE, dar, în cazul serviciilor feroviare naționale, statele comunitare pot amâna, pentru o perioadă limitată de timp, aplicarea lor.

În fine, HG 527/2023 stabilește și o serie de amenzi pentru nerespectarea noilor reguli cu privire la transportul călătorilor pe calea ferată. De exemplu, nerespectarea de către întreprinderea feroviară a regulilor privind transportul bicicletelor, dar și a celor privind rambursarea și redirecționarea poate fi amendată cu sume de până la 3.000 lei.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *