Guvernul a modificat legea salarizării unitare! Ce se întâmplă cu lefurile din sistemul sanitar

medici3

Guvernul a decis să modifice legea salarizării unitare! Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, după discuții cu sindicaliștii. Medicii au anunțat că renunță la grevă.

”Aşa cum ştiţi, premierul României a avut discuţii şi cu managerii de spitale, în urma acestor discuţii constituindu-se un grup de lucru format din manageri din subordinea autorităţilor locale, din subordinea Ministerului Sănătăţii, spitale de monospecialitate, institute de importanţă naţională. Acest grup de lucru a înaintat prim-ministrului nişte propuneri pentru deblocarea situaţiei apărute în sănătate, propuneri care au fost discutate.

De asemenea, sindicatele au înaintat propuneri prim-ministrului, propuneri pe care astăzi le-am discutat preţ de aproape 12 ore. În urma discuţiilor cu managerii de spitale, cu liderii de sindicat, s-a ajuns la concluzia că Legea salarizării şi regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitale.

Pot să vă dau un exemplu cel puţin hilar din punctul nostru de vedere – un număr de două spitale au declarat că au avut scăderi salariale faţă de decembrie 2016: Spitalul Judeţean Arad – din 1969 de angajaţi, 1820 au avut scăderi, Focşani – din 1366, 1307 au avut scăderi. Asta legat de raportările pe care dânşii le-au făcut.

În urma discuţiilor de astăzi, s-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu în sensul de a modifica coeficientul de ierarhizare şi nu în sensul de a modifica procentul de 30 la sută aplicat la anvelopa salarială. De la nivel guvernamental, de la nivelul Ministerului Sănătăţii, se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi a regulamentului de sporuri.

De asemenea, în urma discuţiilor de astăzi cu sindicatele am convenit ca noua Lege a sănătăţii să cuprindă foarte clar şi indicatori de performanţă care să facă referire inclusiv la cuantumul cheltuielilor de personal, astfel încât să ne asigurăm că toate spitalele vor asigura pentru pacienţi medicamente şi tot ce au nevoie”, a spus Sorina Pintea, după întâlnirile cu sindicatele din Sănătate.

Modificările la Legea salarizării vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu şi grila de coeficienţi sau alte prevederi ale actului normativ, cu excepţia coeficientului pentru director de îngrijiri, unde se va reveni la forma iniţială a legii din iulie 2017, a anunţat, marţi seară, la finalul negocierilor cu sindicatele din sănătate, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

„(…) Am costatat că erau aproximativ 7.000 de persoane care au avut scăderi de venituri, dintre care mai mult de jumătate erau în două spitale. Asta ca să înţelegem cât de subiectiv s-au aplicat legea şi regulamentul de sporuri. Aş vrea să subliniez că se fac modificări la Legea salarizării, dar că aceste modificări vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu vom umbla la grila de coeficienţi sau alte prevederi ale legii, cu excepţia coeficientului pentru director de îngrijiri, unde ne vom întoarce la forma iniţială a legii din iulie 2017. Practic, abrogând un articol care s-a aprobat în Parlament”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Ea a spus că una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor efectuate de medici şi asistente în afara plafonului de 30 la sută, ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite, susţinând că astfel se vor rezolva foarte multe probleme.

Ministrul Muncii a spus că nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici, iar această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite şi că prin aceasta nu le vor mai fi limitate celelalte sporuri la care au dreptul.

De asemenea, pentru unităţile unde vor fi suplimentate sporurile aprobarea se va face prin hotărâre de Guvern, cu motive foarte bine fundamentate, a mai spus ministrul Muncii.

„Guvernul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, psihiatrie, tuberculoză, dar şi anumite servicii judeţene de ambulanţă, cum ar fi Ambulanţa Bucureşti, să se permită în condiţii bine justificate o suplimentare de sporuri determinată de specificul acestor specialităţi. Aprobarea acestor situaţii se va face prin hotărâre de Guvern cu motive foarte bine fundamentate. Sunt deja mai multe revendicări care au fost rezolvate până la această dată.

De exemplu, s-a solicitat ca moaşele să fie asimilate activităţii desfăşurate de asistente pentru a beneficia de o creştere accelerată a salariilor până în anul 2022, dar această revendicare era deja rezolvată din punctul nostru de vedere prin asimilarea funcţiei de moaşă sau soră conform legii 95/2006 şi în acest sens au fost şi transmise deja precizări de către Minsiterul Sănătăţii, dar din păcate în 20 la sută dintre spitale ele nu s-au aplicat. Apoi avem pragul minim în regulamentul de sporuri.

A fost una dintre revendicări să se asigure acest prag minim care s-a negociat prin regulamentul de sporuri. Nu am umblat şi nici nu intenţionăm să modificăm acest prag minim. În ceea ce priveşte negocierea contractului colectiv, iarăşi o revendicare deja a fost soluţionată, ieri, la Ministerul Sănătăţii având loc prima negociere în acest sens”, a mai declarat Olguța Vasilescu.

Ea a avertizat că şi autorităţile locale şi managerii trebuie să respecte atât legea, cât şi regulamentul de sporuri, susţinând că aplicarea măsurilor anunţate depinde în mod direct de respectarea acestor reglementări de către managerii de spitale şi de către autorităţile locale.

„Am avut cazul de la Oradea, un caz foarte ciudat, în care s-a emis o hotărâre de consiliu local care ar fi trebuit să modifice o hotărâre de Guvern, ceea ce este totalmente ilegal. Corpul de control al prim-ministru este pregătit să intervină în orice situaţie de acest gen.

O modificare importantă este aceea că se acordă sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri faţă de luna februarie 2018, suma compensatorii va acoperi integral această diferenţă, deci nu mai putem vorbi despre vreo scădere de venituri în sistemul sanitar.

Astăzi am hotărât să introducem un nou filtru în lege, astfel încât să nu mai rămână în arbitrarul managerilor de spitale şi al autorităţilor locale să aloce sporuri pe criterii subiective. Nu a fost în intenţia legiuitorului ca veniturile să scadă în sistemul de sănătate”, a adăugat ministrul Muncii.

”1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.

Ca urmare a acestui Acord, reprezentanții organizațiilor sindicale au consimțit să renunțe la greva generală, programată în data de 11 mai 2018”, a spus Vasilescu.

Sursa: stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns