Grevă japoneză la Universitatea de Vest

greva uvt

Studenţii de la Universitatea de Vest din Timişoara au intrat în grevă japoneză, alăturându-se protestelor iniţiate de cei din cadrul restului universităţilor membre ale Consorţiului Universitaria legate de modul în care sunt acordate locurile bugetate la facultăţi.

„În ciuda încercărilor de a atrage atenția asupra repartizării netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019, de către Ministerul Educației Naționale, studenții sunt în continuare ignorați.

Săptămâna trecută, reprezentanții studenților din Consorțiul Universitaria au redactat o scrisoare prin care solicitau transparentizarea criteriilor prin care s-au repartizat locurile bugetate în rândul tuturor universităților, scrisoare care încă nu a stârnit nicio reacție în rândul decidenților din minister”, au precizat cei de la Organizaţia Studenţilor din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Organizația pornește, în spirit de solidaritate cu studenții celorlalte patru universități din Consorțiul Universitaria (Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), o grevă japoneză pentru a-și exprima, încă o dată, dezamăgirea față de felul în care universităților de elită din România le-au fost tăiate un număr considerabil de locuri bugetate, ducând la diminuarea bugetului alocat procesului educațional și serviciilor dedicate studenților.

Organizatorii susţin că greva se va desfășura în mod pașnic, având scop simbolic. Persoanele care iau parte la această manifestare vor purta o banderolă albă.

„Din păcate, asistăm la o situație tragică, în care universități de top din România sunt neglijate prin tăierea unor locuri pe criterii total netransparente, studenții neștiind nici în momentul de față motivul din spatele acestei decizii.

Nici o tăiere de locuri nu este bine văzută din punctul nostru de vedere, pentru că poate crea unui precedent, acesta ducând în cele din urmă la scăderea calității serviciilor pentru studenți și la creșterea taxelor acestora, din pricina subfinanțării universităților care de ani buni reprezintă România în topurile internaționale.

Dorim ca deciziile ce privesc mediul universitar din România să fie luate într-un mod cât mai transparent și echitabil pentru toate universitățile, care să le ofere încredere studenților și întregii societăți într-un viitor mai bun”, a declarat Ovidiu-Marian Boldor, președinte OSUT.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *