Grapini, despre recomandarea Comisiei Europene: Gratuitate la testare. Doar testarea poate contribui la întreruperea lanțurilor de transmitere

Maria Grapini solicită oficial sacţionarea Austriei pentru "palma" dată României

Grapini, despre recomandarea Comisiei Europene: Gratuitate la testare. Doar testarea poate contribui la întreruperea lanțurilor de transmitere

„În stilul care îi caracterizează prestația în Parlamentul European, tranșant și pliat pe realitățile europene, dar și pe apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor europeni, eurodeputatul timişorean Maria Grapini, membru în grupul S&D, a transmis Comisiei Europene o întrebare prioritară cu solicitare de răspuns scris pe tema publicării listelor cu bolile pentru care vaccinul împotriva COVID-19 este contraindicat și testării gratuite a populației.

Având în vedere situația tragică cu foarte multe persoane decedate în perioada pandemiei și faptul că mulți cetățeni europeni nu au încredere în vaccinul împotriva COVID-19, în special în cazul persoanelor care au și alte boli, eurodeputatul Grapini a solicitat Comisiei Europene să-i răspundă, punctual, dacă ar trebui să se publice care sunt bolile pe care persoanele le-ar putea avea și pentru care nu se recomandă vaccinul.

Luând în considerare faptul că multe persoane vaccinate s-au infectat la aproximativ 5-6 luni de la vaccinare, întreb Comisia dacă nu ar trebui asigurată testarea gratuită în masă a populației, pentru a izola persoanele infectate și în acest fel să se întrerupă lanțul transmiterii?, a mai întrebat europarlamentarul umanist.

În numele Comisiei Europene a răspuns comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Potrivit oficialului european, deși vaccinurile împotriva COVID-19 oferă un nivel ridicat de protecție împotriva formelor grave ale bolii, a spitalizării și a deceselor, acestea nu împiedică contractarea virusului. Doar testarea poate contribui la întreruperea lanțurilor de transmitere, a menționat Stella Kyriakides, care a punctat faptul că strategiile de testare, la fel ca și planurile de vaccinare, sunt de competența statelor membre. De altfel, acest lucru se aplică și în cazul deciziei ca testarea să fie gratuită sau nu.

Concret, statul membru are competența să acorde gratuitate la testare, dar și în cazul elaborării strategiei privind combaterea pandemiei.

Mai mult, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară a mai spus că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a identificat reacții adverse rare și grave ale diferitelor vaccinuri, care sunt descrise în actualizările lunare privind siguranța publicate pentru fiecare vaccin.

Siguranța și eficacitatea vaccinurilor continuă să fie monitorizate prin sistemul de farmacovigilență al UE, prin studii în curs și suplimentare efectuate de companii și de autoritățile europene, a opinat oficialul european, care a adăugat că, prin urmare, nu este necesar să se publice o listă separate cu bolile pentru care vaccinul împotriva COVID-19 este contraindicat, deoarece există deja un sistem in acest sens”, se precizează într-un comunicat remis redacţiei de europarlamentarul Maria Grapini.

„România are o rată de vaccinare scăzută. În acest sens, Comisia colaborează cu toate statele membre în cadrul Comitetului pentru securitate sanitară pentru a combate reticența față de vaccinare. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a avut reuniuni bilaterale cu România și cu alte state membre aflate într-o situație similară pentru a crește rata de vaccinare.

CITEŞTE ŞI: Video! Bătaie de joc pe banii timișorenilor: zeci de coșuri de gunoi îngrămădite într-un parc pe câțiva metri pătrați

România a primit sprijin prin intermediul Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență în momentul activării de către această țară a mecanismului de protecție civilă al Uniunii la 5 octombrie 2021 și în urma solicitării sale de sprijin financiar din partea UE prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență la 15 octombrie 2021”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului umanist, Maria Grapini, de către comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *