Germania, în criză de muncitori sezonieri. Speră să îi atragă cu salariul minim de 12 euro/oră

criză de

Criză de muncitori sezonieri în Germania pe fondul războiului din Ucraina şi pandemiei. Asociaţia Fermierilor Germani (DBV) cere ca reglementările să fie relaxate, scrie Euractiv.

Germania angajează un procent însemnat de muncitori străini sezonieri pe termen scurt pentru culturi sezoniere precum sparanghelul și căpșunile.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina și pandemia COVID-19 în curs ar putea afecta fluxul de de lucrători în acest an, sezonul recoltei fiind tot mai aproape.

„În cazul lucrătorilor sezonieri, există în prezent o incertitudine considerabilă cu privire la disponibilitatea muncitorilor de recoltare din Europa de Est în această vară”, a scris asociația fermierilor din Germania, cunoscută sub numele de DBV, într-un document de poziție privind efectele războiului din Ucraina.

CITEȘTE ȘI: De ce a mers George Simion la spitalul de psihiatrie Alexandru Obregia

În același timp, numărul mare de cazuri de COVID-19 continuă să fie o problemă, deoarece lucrătorii care intră în carantină ar crea probabil pierderi suplimentare pentru sector.

Fermele din Austria se tem și ele de blocaje. Potrivit rapoartelor presei, multe ferme recrutează acum muncitori din țări asiatice.

Având în vedere situația, DBV solicită ca regulile de angajare să fie temporar relaxate, așa cum a fost cazul în perioada pandemiei. Una dintre propunerile asociației este extinderea termenului de angajare pe termen scurt.

Creşterea salariului minim pentru atragerea muncitorilor

Lucrătorii străini care ocupă locuri de muncă sezoniere în agricultură provin în prezent în principal din statele membre ale UE, predominant Polonia și România.

Potrivit ministerului Agriculturii, Germania a semnat și acorduri de mediere cu Georgia și Moldova. Astfel, în acest an sunt așteptați lucrători din ambele țări.

În același timp, ministerul este optimist că salariul minim pe oră de 12 euro/oră din octombrie 2022 va face fermele germane atractive pentru muncitori.

Cu toate acestea, asociația fermierilor cere ca majorarea salariului minim să fie amânată și implementată în etape „pentru a contracara cel puțin parțial creșterile masive ale costurilor în agricultură”.

Costurile din sector au crescut în urma crizei energetice pe care invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat-o și mai mult. Combustibilul, energia și costul îngrășămintelor și al hranei pentru animale au crescut toate în ultimele luni.

Refugiaţii ucraineni ar putea fi o soluţie

DBV vede potențialul de a găsi muncitori printre ucrainenii care au fugit în Europa.

Asociația cere ca refugiaților care caută de lucru să li se acorde rapid permise de muncă în Germania. Acest lucru este de acord cu Schaum de la IG BAU. „Acest lucru îi ajută pe ei și pe noi”, a spus liderul sindical Harald Schaum.

În urmă cu câteva săptămâni, țările UE au convenit să acorde așa-zisa protecție temporară refugiaților din Ucraina. Acest lucru le permite oamenilor să rămână în UE fără viză și să acceseze piața muncii.

Nu este prima dată când posibila lipsă de muncitori este o problemă în Germania.

De la începutul pandemiei de COVID-19, Germania a fost nevoită să reducă restricțiile de călătorie, în special pentru lucrătorii sezonieri, pentru a face recolta posibilă, conform ziarulromanesc.de.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *