Geniul din Banat! Victor Vulpe e campion mondial într-o meserie veche de mii de ani

Victor Vulpe, născut la Arad în urmă cu 44 de ani este un om pe care viața l-a purtat încă din anii tinereții la Timișoara, oraș în care a studiat Arta si Designul, oraș în care și-a întemeiat o familie împreună cu soția sa Luminița (și ea născută în Arad).

Părinții lui îl doreau doctor, dar Victor și-a urmat drumul său. Este un pictor talentat, dar încă din anii studenției a realizat că adevăratul său talent este în a transforma pielea în operă de artă. Iar în această meserie, Victor este cu adevărat atins de geniu. A început cu o curea din piele, prin al doilea an de facultate, apoi o geantă, tot din piele.

Erau pentru uz personal, dar le-a plăcut și colegilor. Astfel, Victor a început să confecționeze curele și genți pentru colegi. Și de la curele și genți, Victor a ajuns la primul pantof. Apoi al doilea și apoi zeci, sute de pantofi…

La finele lunii martie, Victor Vulpe și-a dat examenul valorii. Acest om de aproape 44 de ani, născut la Arad și mutat de mai bine de 20 de ani la Timișoara, a devenit campion mondial la fabricarea pantofilor într-o competiție cu cei mai buni confecționeri de încălțăminte din lume care s-a desfășurat la Londra.

În traducere, Victor este în confecționarea încălțămintei ceea ce este Simona Halep sau Nole Djokovic în tenis, Messi sau Ronaldo în fotbal, Le Bron James în baschet. Am enumerat mai mulți sportivi tocmai pentru că, se spune, sportul este cel mai bun ambasador al unei țări. Victor, însă, este un artist, un mare artist.

Nu am vorbit cu Victor, dar am citit despre performanța lui. Una extraordinară de altfel, o performanță într-o meserie veche de 10.000 de ani, cam de când au început oamenii să-și gătească mâncarea, să se joace cu… focul.

„Cea mai veche piese de încălțăminte a fost descoperită în Oregon, SUA și are o vechime de aproximativ 10.000 de ani și este o sanda realizată din fibrele copacului Artemisia tridentata”, ne ajută Wikipedia.

Acum, la „doar” 10.000 de ani distanță, Victor a devenit cel mai bun în fabricarea încălțămintei pe o planetă pe care trăiesc 8 miliarde de oameni! Anual, în lume, se confecționează peste 3 miliarde de perechi de pantofi, iar în România peste 50 de milioane de perechi. Doar în România sunt peste 100.000 de angajați în această industrie, iar Victor a devenit campion mondial la World Championships in Shoemakings.

În urmă cu șapte ani, Victor dădea un interviu cotidianului Adevărul. El explica acolo cum confecționează pantofii la comandă: „Clientul vine cu ideea, îmi spune cum vrea să fie pantoful. Primul pas este măsurătoarea. Ca la croitor. Se măsoară cotele. Sunt foarte importante. Le respect aşa încât calapodul să ia forma piciorului. Construiesc calapodul. Fac o machetă de probă, din materiale obişnuite, pe care clientul îl încearcă. Dacă este bun, se merge mai departe şi se construieşte pantoful final“.

Apoi a vorbit și despre micii meseriași, unde sunt cei mai buni și cum stă treaba cu ei în România. Și o spunea bine, și apăsat… „Noi suntem la un început timid. Englezii sunt pe primul loc, pe urmă vin italienii. Şi la unguri se vede că este o tradiţie sănătoasă, la ei comunismul nu a ucis micii meseriaşi, ci i-a sprijinit. Noi nu avem nici cultura pantofului, nici a producerii lui. Afară, un pantof unicat costă de la 1.000 de euro în sus“, a declarat Victor Vulpe, conform specialarad.ro.

VEZI MAI MULTE AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns