Gazoductul BRUA (conducta Bulgaria – România – Ungaria – Austria) a ajuns în Timiș. Vezi unde au început lucrările de montaj

brua 1

În decembrie 2017, companiile de transport al gazelor din România și Ungaria (Transgaz si FGSZ) au organizat licitații pentru rezervarea unei capacități de transport al gazelor de aproximativ patru miliarde mc gaze/an, prin conducta BRUA, acestea fiind câștigate de firme din Ungaria.

brua 2

Licitațiile au fost organizate în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018 de companiile Transgaz și FGSZ atât pe sensul de export, cât și pe cel de import. Aceste licitații au fost făcute în condițiile în care Ungaria a decis vara trecută ca BRUA (conducta Bulgaria – România – Ungaria – Austria) să se oprească pe teritoriul său. Practic, a hotărât să nu extindă conducta până în Austria, așa cum era proiectul inițial, ci să se oprească în Ungaria, gazele urmând să fie redirecționate pe alte rute, către Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.

premii renasterea septembrie
Noul gazoduct vine dinspre Bulgaria, traversează România, iar în zona de vest intră în Hunedoara, continuă în Caraș – Severin și de acolo în Timiș intră la Găvojdia. De aici traversează Lugoj, Coșteiu, Belinț, Ghizela, Topolovățul Mare și Recaș. Gazoductul continuă spre Pișchia, Bogda, Fibiș și Mașloc, după care intră în Arad. În continuare conducta va ajunge în Ungaria, unde va fi conectată cu rețeaua de acolo.

Transgaz a început lucrările de montaj la primele conducte propriu-zise din proiectul BRUA, pe şantierul din zona Recaş, judeţul Timiş, a declarat, azi, directorul general al companiei, Ion Sterian.

Materialul tubular şi curbele, respectiv conductele propriu-zise, sunt furnizate de o companie din Turcia, în baza unui contract în valoare de 126,9 milioane de euro. Transgaz a semnat contracte şi a dat ordin de începere pentru lucrări în valoare de aproximativ 335 de milioane de euro până acum, pentru realizarea pe teritoriul României a conductei BRUA, şi a primit o prefinanţare de 13,8 milioane de euro de la Comisia Europeană, potrivit datelor publicate în raportul pe primul semestru al anului.

Multe milioane de euro

În afară de contractul pentru materialul tubular, care este cel mai mare, cele trei staţii de comprimare vor necesita investiţii de 288,7 milioane de lei (64 de milioane de euro).

Contractul pentru grupurile de comprimare este în valoare de 37,8 milioane de euro, iar execuţia a trei fire liniare va costa 26,3 milioane de euro, 34,5 milioane de euro, respectiv 34,4 milioane de euro.

Robinetele vor costa 4,8 milioane de euro, iar îmbinările electroizolante, 528.000 de euro.

Acest proiect a primit o finanţare din partea Comisiei Europene de 179,3 milioane de euro, însemnând 40 la sută din costurile totale.

Faza I a proiectului BRUA necesită o investiţie totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcţiune şi începere a operării este decembrie 2019.

 

Foto: CONSTANTIN DUMA


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Gazoductul BRUA (conducta Bulgaria – România – Ungaria – Austria) a ajuns în Timiș. Vezi unde au început lucrările de montaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *