Gard de oțel la graniță între două țări europene. Va avea 500 de kilometri, valorează 152 de milioane de euro

gard granita 1

Au început construcțiile pentru un gard de oțel lung de 500 de kilometri, la granița dintre două țări europene. Investiția se ridică la 152 de milioane de euro și are ca scop să descurajeze trecerile ilegale de frontieră. Lituania a început să construiască un gard de oțel la granița dinspre Belarus. Decizia vine pe fondul creșterii semnificative a numărului de migranți care au trecut granița fraudulos în ultimele luni.

CITEȘTE ȘI: Imaginea care îngrijorează cel mai tare în Halkidiki: „Dacă vine un străin, ce să mai vadă acum?”

Pentru construcția gardului, Lituania a rezervat un buget de 152 de milioane de euro, iar proiectul ar urma să fie finalizat în septembrie anul viitor. Zidul va avea o lungime de 500 km și va fi prevăzut cu sărmă ghimpată și camere de supraveghere video, amplasate din loc în loc.

Este probabil imposibil să construiești un obstacol peste care nu se poate trece, deci cred că și această barieră poate fi depășită. Însă va dura multă vreme și noi vom avea timp să reacționăm, a declarat Virgilius Raugale, șeful poliției de frontieră din sudul țării, potrivit Reuters.

Lituania se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de persoane care intră ilegal în țară, pe la granița cu Belarus. Uniunea Europeană acuză Belarusul că ar aduce cu avionul migranți din Orientul Mijlociu, pe care îi trimite peste graniță și îi lasă să intre în spațiul U.E. Oficialii au catalogat acest gest drept o modalitate prin care liderul din Belarus se răzbună pentru măsurile economice impuse.

Pe de altă parte, autoritățile de la Minsk neagă aceste acuzații. Oficialii se apără spunând că nu mai acționează pentru oprirea migranților care le tranzitează țara pentru că nu mai au resurse economice să facă acest lucru, în urma sancțiunilor impuse de U.E.

Lituania este a treia țară care construiește un gard la granița cu Belarusul. Letonia și Polonia au ridicat și ele bariere asemănătore, în speranța de a opri intrarea ilegală a migranților în țară. Se estimează că, din august anul trecut și până acum, peste 4000 de migranți au intrat în Lituania. Alți 5.600 de refugiați au fost împiedicați să treacă granița și să intre în țară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *