(GALERIE FOTO) Blaşcovici – un cartier plin de picanterii. Ce s-a întâmplat cu broaştele şi şopârlele

blocuri Timisoara 1

În urmă cu şase-şapte ani, în cartierul timişorean Blaşcovici exista un teren cu o baltă, unde unii timişoreni, care încă aveau vaci în gospodărie, îşi duceau animalele la păscut. Blocurile de garsoniere din zonă erau mai tot timpul pline de… broaşte.

Ei bine, acum aspectul s-a schimbat total. Terenul şi balta au dispărut, în locul acestora au răsărit zeci de vile, străzi noi (încă neasfaltate în marea majoritate).

Odată cu transformarea zonei, s-a schimbat şi… fauna. Broaşte mai sunt foarte puţine, de-abia dacă mai găseşti câte una prin iarbă, din scările de bloc au dispărut toate, în schimb au apărut… şopârlele. Era, totuşi, de aşteptat, zona fiind una mlăştinoasă, după cum spun şi unii locuitori din zonă.

Locul unde se nasc… legende urbane

Zona de blocuri din Blaşcovici avea o faimă anume, în urmă cu câţiva. De fapt, avea aşa un renume rău încât, uneori, îţi era teamă să calci pe acolo. Se spune că mâna dreaptă a unui fost mare interlop din Timişoara ar fi locuit într-unul dintre acele blocuri. Bărbatul s-ar fi lăsat (parţial) de ilegalităţi (multe dintre ele comise cu violenţă) după ce a petrecut o perioadă după gratii şi a devenit tată.

Curăţenia, în mâna locatarilor

Fără îndoială, în Blaşcovici e mult mai curat poate chiar şi decât în unele zone centrale ale Timişoarei. Acest lucru însă se datorează locatarilor din cartier. La fiecare bloc, femeia de serviciu este rugată să strângă şi gunoaiele din jurul blocului.

„Mai bine că au început să îşi parcheze maşinile pe lângă blocuri, pentru că până în urmă cu câţiva ani se aruncau gunoaie de la geam. Acum nu mai aruncă nimeni”, spune doamna Niculina, cea care face curăţenie într-unul dintre blocurile de pe Strada Ciobanului.

Desigur, se mai găseşte la câte un colţ aruncată câte o pungă cu gunoi, însă în jurul blocurilor, mai ales acolo unde locuiesc bănăţeni cu drag de gospodăria lor, e curat.

Fără trotuar între blocuri

O problemă cu care se confruntă locatarii de la blocurile din zonă este lipsa trotuarelor între imobile. Carosabilul este îngust, iar maşinile circulă cu viteză mare.

„Copiii sunt mereu în pericol din această cauză. Am cerut de la primărie încă de anul trecut să pună nişte opritoare de viteză. Au fost inspectori de acolo, ne-au spus că ar avea loc să realizeze trotuare, dacă taie din zonele verzi de la blocuri, că într-adevăr copiii sunt în pericol acolo şi… atât. De atunci n-am mai auzit nimic de ei, nici de trotuare ori de opritoare”, spune Nuţu Romanescu, administratorul unui bloc din Blaşcovici.

O altă problemă o reprezintă copacii uscaţi. „De cel puţin un an şi jumătate am depus o cerere să vină să cureţe copacii. Avem unii ale căror crengi au intrat deja în casele oamenilor, prin geam, altul e îndoit rău de tot, e uscat, îmi e să nu se rupă şi să cadă pe cineva… Au fost, au verificat, au plecat şi atât. Nu au făcut nimic. Noi nu avem voie să tăiem nimic deoarece primim amendă…”, spune administratorul.

Tradiţia din cartier

În blocurile de garsoniere din Blaşcovici există o tradiţie, de câţiva ani: lăsarea pe holuri a unor obiecte. Unii dintre locatari îşi lasă pantofii la uşă, alţii o pereche de galoşi, cu care se plimbă prin cartier, însă nu lipsesc nici suporturile pe care se usucă hainele, cărucioarele, trotinetele sau jucării ale unor copii.

„Eu am fost mult timp plecată la muncă în străinătate. Nu îmi place aşa ceva, e prea aglomerat pe holul blocului, atâtea haine şi cărucioare….”, spune Elena Muscă, locatară într-un bloc din cartier.

Se fură din maşini

Dacă pe o zonă care, în urmă cu ceva ani, era verde şi se mai juca fotbal, se adunau persoane dubioase cu casetofoane furate din maşini sau alte obiecte „subtilizate”, acum cartierul a devenit unul în care se sparg maşini. Foarte mulţi locuitori se plâng de acest lucru.

Întâmplări… pitoreşti

Există, uneori, cazuri în care consortul se întoarce acasă puţin cherchelit, constată că şi-a uitat cartela de acces în bloc, iar soţia, furioasă, nu vrea să-i deschidă uşa. În asemenea situaţii, domnilor veseli nu le prea vin multe variante în minte, aşa că se decid să spargă uşa de intrare în bloc. Aşadar, ei sunt prima ameninţare pentru aceste imobile.

Pe locul doi sunt tinerii care se adună în faţa blocurilor şi stau la taclale până târziu, în noapte. Asta nu ar fi nimic, dar în sezonul cald, când oamenii stau cu geamurile deschise, se aude tot. Degeaba strigă locatarii la ei să nu mai înjure că sunt şi copii mici în case, nimic, parcă nici nu aud. „Anul trecut”, spune domnul Romanescu, „unii s-au săturat să-i tot audă vorbind şi urlând în faţa blocului, aşa că i-au atacat cu ouă. Imediat s-a făcut linişte”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “(GALERIE FOTO) Blaşcovici – un cartier plin de picanterii. Ce s-a întâmplat cu broaştele şi şopârlele

  1. Mediocru e prea mult spus la cum e scris acest articol….o mizerie prost documentata ce va denota valoarea de ziaristi de duzina cu stiri si titluri de doi lei…

  2. Sustin pe „vecinul” „shut the front door”. Frate mai bine ziceam amandoi „shit in front of their door” ca de mai bine de zece ani masini nu s-au spart… Usi la blocuri nici atat. Si daca s-au spart, cu singuranta n-am fost noi. Ca banateanu nu se caca in camera in care mai si doarme…asa ca domnilor care presati cacat si instigati cetatenii la INcultura…va rugam….veniti la noi in Blascovici, traiti vreo doua zeci de ani aici, si apoi mai discutam…pe tema asta….de cartier din lumea a treia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *