Gabriel Berca, fost ministru de interne, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă

berca

Gabriel Berca, fost ministru de Interne, este în vizorul DNA, pentru trafic de influenţă. Acesta a fost reţinut de DNA, pentru 24 de ore. Berca este cercetat de DNA pentru că, în 2012, printr-un intermediar, ar fi cerut, în tranșe, peste 180.000 euro ca să își folosească influența pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării de fonduri unei primării.

Acesta a fost chemat la sediul DNA Bacău, pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 iulie 2015 ora 12.50 și până la data de 24 iulie 2015, ora 12.50, a inculpatului BERCA GABRIEL, senator în Parlamentul României, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă, se arată în comunicat.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.
Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului Berca Gabriel i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 24 iulie 2015, Curţii de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursele citate au arătat că Berca, prin intermediul lui Mihai Banu (în acea perioadă deputat), a pretins și primit, atât pentru sine, cât și pentru partidul din care făcea parte, în mai multe tranșe, peste 180.000 euro.

Potrivit surselor, el ar fi cerut bani pentru ca în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a Partidului Democrat Liberal să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani Primăriei Ardeoani necesare achitării lucrărilor de construcție în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate în beneficiul comunei de către o firmă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *