Fructe și legume contaminate au fost vândute recent în magazinele din România. Efectele sunt devastatoare pentru organismul uman

Cum evităm creșterea în greutate în Postul Paștelui. Sfaturile medicilor din cadrul Spitalului CF Timișoara

România se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește fructele și legumele comercializate în marile lanțuri de magazine.

Mai precis, pesticidele cu care sunt tratate acestea sunt extrem de dăunătoare organismului uman.

Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori (APC), a atras atenția asupra faptului că prin distrugerea industriei de îngrăşăminte chimice româneşti (referindu-se cu precădere la combinatul petrochimic Oltchim, intrat în insolvență), țara noastră a pierdut controlul în privinţa industriei de profil.

premii renasterea septembrie

De câțiva ani, România importă îngrășăminte de câteva zeci de milioane de euro pe an, iar calitatea acestora este, uneori, îndoielnică.

Mai mult decât atât, marile structuri comerciale de tip hipermarket pun în vânzare cantităţi impresionante de fructe şi legume din afara ţării, chiar şi din ţări non UE, unde nu există restricţii în privinţa tipurilor de pesticide aplicate fructelor şi legumelor.

Nici controalele de la frontieră aplicate tirurilor care aduc în țară astfel de produse nu sunt eficiente în totalitate, acestea fiind efectuate în mod aleatoriu de ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Fructele și legumele din import, cu pesticide peste limita maximă admisă

La solicitarea expresă a președintelui APC, ANSVSA i-a comunicat acestuia că în perioada ianuarie – aprilie 2018 au fost verificate 264 de transporturi de fructe și legume provenite din Albania, Iran și Turcia, prelevându-se 67 de probe din acestea.

Dintre produsele examinate, cele mai mari depășiri ale reziduurilor de pesticide au fost găsite la rodii, ardei și cireșe.

Printre efectele adverse ale consumului de fructe şi legume tratate cu pesticide al căror conţinut îl depăşeşte pe cel maxim admis sunt spasmele musculare, crampele, vărsăturile, respirația grea, vederea încețoșată, pierderea cunoștinței, în unele cazuri putându-se ajunge chiar şi la decesul celui care le consumă.

 Legume congelate depistate cu factori cancerigeni

În acest an, mai multe hipermarketuri au fost nevoite să anunțe retragerea de pe piață a multor produse, în special legume congelate, precum: mărcile IGLO, Gradena, Cora, Winny, Felco, mazăre Proxi și Grădina bunicii, Carrefour, Freshona, fasole și mazăre congelată marca Penny, legumele congelate sub marca Mega Image, având suspiciunea de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes.

Cei care au cumpărat aceste produse sunt rugați să nu le consume.

Listerioza este o boală gravă, cu perioada de incubație de până la opt săptămâni, a cărei formă severă este cancerul.

De asemenea, un lot de mere ”Golden Delicios”, importate din Polonia, a fost detectat cu o cantitate de pesticid Clorpirifos peste limita admisă de lege.

Alte produse detectate cu concentrații toxice pentru organism sunt: Golden  Sun  Bio  Organic Cereale Amaranth (cu risc de salmonella), cereale cu ciocolată Choco Balls, produs de Vital Grana, comercializat în magazinele Profi și brânza Reblochon comercializată de Mega Image (suspiciune de contaminare cu E-Coli).

Situația este cu atât mai gravă cu cât hipermarketurile au anunțat că retrag aceste produse, continuând, însă, să comercializeze altele, în pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la toxicitatea lor severă!

ANSVSA nu a mai publicat un raport anual al activității de monitorizare a pesticidelor din 2016.

Potrivit acestuia, s-au găsit și atunci cantități mari de pesticide nu doar la legume și fructe, ci inclusiv în produsele alimentare destinate consumului copiilor de până la 2-3 ani (cereale, de exemplu). Iar cea mai mare cantitate de pesticide detectată în acel an a fost la salată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *