
Instalarea la butoane a unei noi echipe administrative n-a însemnat, automat, instaurarea competenței în Primăria Timișoara. Beneficiind de sfaturile plătite ale celor șase consilieri personali, Dominic Fritz nu este scutit de erori, chiar dacă, în momentele în care apare în fața jurnaliștilor, vrea să dea impresia că deține adevărul absolut. Așa s-a întâmplat și săptămâna trecută, când, răspunzând unei întrebări pe care i-am adresat-o, domnul primar a făcut-o fluturând niște foi cu un aer de învingător.
Iată întrebarea: “De ce apare, în premieră, printre studiile acceptate la înscrierea la concursul pentru ocuparea postului de director executiv din cadrul Direcției Generale de Urbanism și ingineria instalațiilor, în condițiile în care legislația prevede expres studii universitare de arhitectură, urbanism sau construcții?”.
Iată și răspunsul primarului: “Nu știu de ce a stârnit suspiciuni… Eu m-am uitat în lege și acolo este cerut personal cu pregătire adecvată în domeniile urbanismului, arhitecturii și construcțiilor. Apoi chiar eu personal m-am uitat în nomenclatorul domeniilor, unde găsesc domeniul fundamental științe inginerești, ramura de știință – inginerie civilă și sunt două domenii de licență la inginerie civilă – ingineria civilă și ingineria instalațiilor – și eu am vrut să mă asigur ca nu dup-aia să-mi spună cineva că eu am exclus o parte din ingineria civilă, pentru că am luat un domeniu de licență și nu două. De aia am vrut să fie condițiile cât de extinse se poate. Cred că asta este și intenția legii. Probabil că, dacă am fi avut o interpretare mai restrânsă, tot ar fi apărut suspiciuni, de ce restrângem dreptul de a participa la concurs. Oricum, indiferent de aceste condiții, va câștiga persoana cea mai potrivită acest concurs și nu am nici un dubiu că asta se va și întâmpla”.
Instalațiile pentru construcții nu se confundă cu construcțiile în sine
Ne-am documentat suplimentar între timp și suntem gata să-l lămurim pe Dominic Fritz de ce a comis o eroare când a introdus ingineri instalațiilor printre studiile acceptate la acest concurs. Ne-am uitat și noi pe nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și am constatat că da, ceea ce a prezentat domnul primar era corect: ingineria instalațiilor face parte din domeniul fundamental științe inginerești și ramura de știință inginerie civilă. Doar că separarea în două domenii de licență distincte – inginerie civilă și ingineria instalațiilor – tocmai asta vrea să clarifice, că una e una și alta e alta. Inginerii în instalații nu au nimic în comun cu “construcțiile” de care vorbește Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, când se referă la studiile pe care trebuie să le aibă angajații direcțiilor de urbanism. Singura legătură este faptul că, de regulă, instalațiile se edifică într-o clădire/construcție, dar atât.
De altfel, în domeniul de licență din nomenclator sunt menționate expres toate specializările domeniului de licență inginerie civilă și toate au legătură clară cu construcțiile: Construcții civile, industriale şi agricole, Căi ferate, drumuri şi poduri, Construcții şi fortificații, Amenajări şi construcții hidrotehnice, Construcții miniere, Construcții pentru sisteme de alimentări cu apă și canalizări, Îmbunătățiri funciare şi dezvoltare rurală, Inginerie civilă, Inginerie urbană şi dezvoltare regională, Infrastructura transporturilor metropolitane, Drumuri, poduri și infrastructuri militare.
În schimb, specializările domeniului de licență ingineria instalațiilor – instalații pentru construcții, instalații și echipamente pentru protecția atmosferei și instalații pentru construcții – pompieri – se referă doar la instalații, nu la construcțiile în sine.
Inginerii în instalații lucrează cu inginerii constructori
Surse din cadrul Facultății de Construcții din Timișoara ne-au precizat că în orașul nostru nu există o facultate de inginerie a instalațiilor, ca în alte orașe, ci doar o secție în cadrul Facultății de Construcții, în care se predau cu totul alte materii față de cele de la secția de inginerie civilă.
Dacă Dominic Fritz ar fi avut curiozitatea să acceseze site-ul Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara, ar fi descoperit ce învață în patru ani un student la ingineria instalațiilor și în ce domenii poate lucra acesta după finalizarea studiilor.
Îl ajutăm noi, gratis, dacă nici unul dintre cei șase consilieri personali nu a făcut-o. Astfel, la capitolul de pe site intitulat “Ce înveți / ce faci 4 ani de studiu”, scrie cam așa: “Proiectarea, exploatarea și coordonarea lucrărilor de execuție pentru toate tipurile de instalații care echipează o clădire (n.r. – adică o construcție, asta fiind, cum spuneam, singura legătura cu construcțiile!): instalații de ventilare/climatizare; instalații de încălzire, frigorifice și pompe de căldură; instalații sanitare, de stingere a incendiilor și alimentare cu gaze naturale; instalații electrice, instalații de alarmare și transmitere de date; sisteme de automatizare, gestiune și control al clădirii și instalații cu surse regenerabile de energie”.
Iar la capitolul “Ce poți face în urma studiilor la ICT (instalații pentru construcții)?”, se precizează că “pregătirea în cadrul acestei specializări oferă o largă deschidere în domeniul ingineriei instalațiilor și energeticii”, dar și că “în afara biroului, inginerii lucrează cu arhitecții și inginerii constructori pentru a revizui proiecte, pentru a verifica și coordona lucrări de execuție pe șantiere”. Așadar, chiar pe site-ul Facultății de Construcții se face o distincție clară între inginerii în instalații și inginerii constructori, nu confundă nimeni meseriile, așa cum o face cu dezinvoltură Dominic Fritz! Poate, cu o altă ocazie, domnul primar ne va lămuri ce au în comun certificatele de urbanism și autorizațiile de construire sau PUG-ul, PUZ-ul și PUD-ul cu instalațiile de ventilare/climatizare ori cu instalațiile sanitare…
Două facultăți distincte sub Feleac
Așa cum spuneam, la Timișoara nu există o facultate de inginerie a instalațiilor, dar la Cluj-Napoca există, așa cum există și o facultate de construcții, ambele sub umbrela Universității Tehnice din capitala Transilvaniei. Pe site-ul www.utcluj.ro, am găsit programele de studii ale celor două facultăți, iar diferențele sunt clare, un student la facultatea de construcții învață cu totul altceva decât un student la facultatea de inginerie a instalațiilor. Nu mai reproducem aici ceea ce am găsit pe site, domnul primar se poate se poate dumiri și singur…
În sfârșit, argumentația primarului Dominic Fritz este demontată chiar de bibliografia extrem de stufoasă pe care candidații trebuie să o parcurgă – 28 de legi și opt documente internaționale conexe -, și care nu are vreo legătură cu ingineria instalațiilor, ci doar cu arhitectura, urbanismul și construcțiile!
Sigur, poate că domnul Fritz va avea dreptate și concursul va fi câștigat de persoana cea mai potrivită. Cu o condiție însă: câștigătorul să nu fie inginer în instalații.