Fritz confundă inginerii instalatori cu inginerii constructori și nimeni n-are nimic împotrivă

Organigrama lui Fritz, suspendată definitiv! Sindicatele au câștigat și recursul. Peste 20.000 de euro a plătit Primăria Timișoara firmei de avocatură a decanului Baroului Timiș

Instalarea la butoane a unei noi echipe administrative n-a însemnat, automat, instaurarea competenței în Primăria Timișoara. Beneficiind de sfaturile plătite ale celor șase consilieri personali, Dominic Fritz nu este scutit de erori, chiar dacă, în momentele în care apare în fața jurnaliștilor, vrea să dea impresia că deține adevărul absolut. Așa s-a întâmplat și săptămâna trecută, când, răspunzând unei întrebări pe care i-am adresat-o, domnul primar a făcut-o fluturând niște foi cu un aer de învingător.

Iată întrebarea: “De ce apare, în premieră, printre studiile acceptate la înscrierea la concursul pentru ocuparea postului de director executiv din cadrul Direcției Generale de Urbanism și ingineria instalațiilor, în condițiile în care legislația prevede expres studii universitare de arhitectură, urbanism sau construcții?”.

Iată și răspunsul primarului: “Nu știu de ce a stârnit suspiciuni… Eu m-am uitat în lege și acolo este cerut personal cu pregătire adecvată în domeniile urbanismului, arhitecturii și construcțiilor. Apoi chiar eu personal m-am uitat în nomenclatorul domeniilor, unde găsesc domeniul fundamental științe inginerești, ramura de știință – inginerie civilă și sunt două domenii de licență la inginerie civilă – ingineria civilă și ingineria instalațiilor – și eu am vrut să mă asigur ca nu dup-aia să-mi spună cineva că eu am exclus o parte din ingineria civilă, pentru că am luat un domeniu de licență și nu două. De aia am vrut să fie condițiile cât de extinse se poate. Cred că asta este și intenția legii. Probabil că, dacă am fi avut o interpretare mai restrânsă, tot ar fi apărut suspiciuni, de ce restrângem dreptul de a participa la concurs. Oricum, indiferent de aceste condiții, va câștiga persoana cea mai potrivită acest concurs și nu am nici un dubiu că asta se va și întâmpla”.

Instalațiile pentru construcții nu se confundă cu construcțiile în sine

Ne-am documentat suplimentar între timp și suntem gata să-l lămurim pe Dominic Fritz de ce a comis o eroare când a introdus ingineri instalațiilor printre studiile acceptate la acest concurs. Ne-am uitat și noi pe nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și am constatat că da, ceea ce a prezentat domnul primar era corect: ingineria instalațiilor face parte din domeniul fundamental științe inginerești și ramura de știință inginerie civilă. Doar că separarea în două domenii de licență distincte – inginerie civilă și ingineria instalațiilor – tocmai asta vrea să clarifice, că una e una și alta e alta. Inginerii în instalații nu au nimic în comun cu “construcțiile” de care vorbește Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, când se referă la studiile pe care trebuie să le aibă angajații direcțiilor de urbanism. Singura legătură este faptul că, de regulă, instalațiile se edifică într-o clădire/construcție, dar atât.

De altfel, în domeniul de licență din nomenclator sunt menționate expres toate specializările domeniului de licență inginerie civilă și toate au legătură clară cu construcțiile: Construcții civile, industriale şi agricole, Căi ferate, drumuri şi poduri, Construcții şi fortificații, Amenajări şi construcții hidrotehnice, Construcții miniere, Construcții pentru sisteme de alimentări cu apă și canalizări, Îmbunătățiri funciare şi dezvoltare rurală, Inginerie civilă, Inginerie urbană şi dezvoltare regională, Infrastructura transporturilor metropolitane, Drumuri, poduri și infrastructuri militare.

În schimb, specializările domeniului de licență ingineria instalațiilor – instalații pentru construcții, instalații și echipamente pentru protecția atmosferei și instalații pentru construcții – pompieri – se referă doar la instalații, nu la construcțiile în sine.

Inginerii în instalații lucrează cu inginerii constructori

Surse din cadrul Facultății de Construcții din Timișoara ne-au precizat că în orașul nostru nu există o facultate de inginerie a instalațiilor, ca în alte orașe, ci doar o secție în cadrul Facultății de Construcții, în care se predau cu totul alte materii față de cele de la secția de inginerie civilă.

Dacă Dominic Fritz ar fi avut curiozitatea să acceseze site-ul Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara, ar fi descoperit ce învață în patru ani un student la ingineria instalațiilor și în ce domenii poate lucra acesta după finalizarea studiilor.

Îl ajutăm noi, gratis, dacă nici unul dintre cei șase consilieri personali nu a făcut-o. Astfel, la capitolul de pe site intitulat “Ce înveți / ce faci 4 ani de studiu”, scrie cam așa: “Proiectarea, exploatarea și coordonarea lucrărilor de execuție pentru toate tipurile de instalații care echipează o clădire (n.r. – adică o construcție, asta fiind, cum spuneam, singura legătura cu construcțiile!): instalații de ventilare/climatizare; instalații de încălzire, frigorifice și pompe de căldură; instalații sanitare, de stingere a incendiilor și alimentare cu gaze naturale; instalații electrice, instalații de alarmare și transmitere de date; sisteme de automatizare, gestiune și control al clădirii și instalații cu surse regenerabile de energie”.

instalatii timisoara

Iar la capitolul “Ce poți face în urma studiilor la ICT (instalații pentru construcții)?”, se precizează că “pregătirea în cadrul acestei specializări oferă o largă deschidere în domeniul ingineriei instalațiilor și energeticii”, dar și că “în afara biroului, inginerii lucrează cu arhitecții și inginerii constructori pentru a revizui proiecte, pentru a verifica și coordona lucrări de execuție pe șantiere”. Așadar, chiar pe site-ul Facultății de Construcții se face o distincție clară între inginerii în instalații și inginerii constructori, nu confundă nimeni meseriile, așa cum o face cu dezinvoltură Dominic Fritz! Poate, cu o altă ocazie, domnul primar ne va lămuri ce au în comun certificatele de urbanism și autorizațiile de construire sau PUG-ul, PUZ-ul și PUD-ul cu instalațiile de ventilare/climatizare ori cu instalațiile sanitare…

Două facultăți distincte sub Feleac

Așa cum spuneam, la Timișoara nu există o facultate de inginerie a instalațiilor, dar la Cluj-Napoca există, așa cum există și o facultate de construcții, ambele sub umbrela Universității Tehnice din capitala Transilvaniei. Pe site-ul www.utcluj.ro, am găsit programele de studii ale celor două facultăți, iar diferențele sunt clare, un student la facultatea de construcții învață cu totul altceva decât un student la facultatea de inginerie a instalațiilor. Nu mai reproducem aici ceea ce am găsit pe site, domnul primar se poate se poate dumiri și singur…

facultati cluj

În sfârșit, argumentația primarului Dominic Fritz este demontată chiar de bibliografia extrem de stufoasă pe care candidații trebuie să o parcurgă – 28 de legi și opt documente internaționale conexe -, și care nu are vreo legătură cu ingineria instalațiilor, ci doar cu arhitectura, urbanismul și construcțiile!

Sigur, poate că domnul Fritz va avea dreptate și concursul va fi câștigat de persoana cea mai potrivită. Cu o condiție însă: câștigătorul să nu fie inginer în instalații.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Fritz confundă inginerii instalatori cu inginerii constructori și nimeni n-are nimic împotrivă

 1. Facultatea de construcții din Timișoara are mai multe secții printre care și cea de instalții. Un inginer care termină construcții la secția de instalații are diploma în construcții. Vrei traducere?
  Uuf, iar apare drapelul comunist cu un articol lung și inutil.

  1. Total gresit „DrapeululRoau”  eu sunt inginer in instalatii iar pe diploma mea nu scrie ca am diploma de constructii. Scrie doar ca sunt „Inginer in instalatii” absolvent al Facultatii de constructii, Sectia Instalatii. Nu mai vorbiti daca nu cunoasteti subiectul! Nu are nici o treaba diploma de inginer constructor/structurist cu inginer in instalatii. Heil Fritz!

  2. Amice, bati campii! Una e specializarea, alta e ce spui tu. Cand dai un concurs, se merge pe specialitati, mai a;es ca asa a scris nentu’ Fritz la  conditii, ca se  potriveasca persoanei care trebuie sa castige concursul.  E lung articolul, tu fiind obisnuit sa citesti doar etichete si titluri. 

 2. Se ajunge aici deoarece cei sase consilieri au aceleasi ”competente” precum tuta de la Birlad angajata la Apele Romane pe baza pilelor politice. Absolventa de Chimie habar nu avea care este definitia debitului ea fiind specialista doar in pdf pe care il prezenta la examenul de licenta! Daca analfabeta nu stia nici macar cum se stabileste malul stang / drept a unui curs de apa, avem imaginea clară a gloatei de analfabeti din armata politrucilor

 3.    „Confuzia ” primarului Fritz  este scuzabila. Era bine  sa -l consultati pe  ex-primar Robu , sau consiliera  Rodica  M.   Inginerii  absolventi,ai Sectiei Instalatii in Constructii din cadrul Facultatii de constructii Timisoara, sunt  foarte buni ingineri,si au onorat  diploma  dobandita .

  1. Si cine a sustinut contrariul? Subiectul nu este despre cat de buni ingineri sunt inginerii in instalatii, ci despre faptul ca sfera lor de activitate nu cuprinde si urbanismul.

 4. „De altfel, în domeniul de licență din nomenclator sunt menționate expres toate specializările domeniului de licență inginerie civilă și toate au legătură clară cu construcțiile: Construcții civile, industriale şi agricole, Căi ferate, drumuri şi poduri, Construcții şi fortificații, Amenajări şi construcții hidrotehnice, Construcții miniere, Construcții pentru sisteme de alimentări cu apă și canalizări, Îmbunătățiri funciare şi dezvoltare rurală, Inginerie civilă, Inginerie urbană şi dezvoltare regională, Infrastructura transporturilor metropolitane, Drumuri, poduri și infrastructuri militare.”
  Deci daca ar castiga concursul un inginer constructor specializat in constructii de hidrocentrale, sau unul care face adaposturi pentru vacute si purcei, ar fi legal.
  Daca ar castiga concursul, un inginer care a facut facultatea de constructii, sectia instalatii, nu ar fi legal, pentru ca nu scrie asa in lege.
  Ei bine, oameni buni, daca ati avea experienta, ati sti ca pe postul de director in Directia Urbanism, este foarte bun si ing constructor si ing instalator si arhitectul. Dar in mod deosebit arhitectul.
  Ofensiva asta impotriva primarului nu ajuta la nimic.

  1. Pai daca un inginer instalator poate superviza documentatii de urbanism, atunci de ce n-ar fi bun si un inginer mecanic sau un inginer hidrotehnist? Ce-i cu discriminarea asta? 🙂 Dar un inginer metalurgist de ce sa nu fie angajat la Urbanism? Upsss… Stati putin, ca sunt angajati si ingineri mecanici, si hidrotehnisti, si metalurgisti in Directia Generala de Urbanism a PMT… 🙂 Asa ca inca un inginer instalator n-are ce sa mai strice :))
   Ca unul care, din comentariile postate, dati de inteles ca sunteti un cititor constant al articolelor mele, ar trebui sa stiti deja ca, desi nu am experienta in nici unul dintre domeniile despre care scriu, ma documentez cat pot de mult pe fiecare subiect. Asa am facut-o si acum. Am rude in familie cu o cariera didactica indelungata in Facultatea de Constructii, inclusiv un inginer constructor in plina activitate, asa ca am avut cu ce suplini lipsa de experienta.
   Cat despre ofensiva impotriva primarului, nu stiu ce sa zic… Chiar domnul Fritz il ruga pe ultimul dintre cei sase consilieri personali, fost jurnalist, sa fie la fel de necrutator cu el, precum a fost cu primarii dinaintea lui 🙂 E adevarat, nu mi-a cerut-o mie, dar cred ca nu-i nici un bai ca ii fac eu pe plac primarului, nu fostul coleg de breasla 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *