FOTO! Buziașul, între surâs și tristețe

colonada Buzias

Sentimentele pe care localnicul sau turistul aflat la tratament ori numai pentru câteva ore în Buziaș le încearcă astăzi sunt amestecate. Gustul dulce-amar se împletește cu imaginea când zâmbitoare, când tristă. A spune că orașul-stațiune este neîngrijit ar fi incorect. Este, dar insuficient, pentru că paragina alternează cu… lucrul bine făcut. Să dăm câteva exemple.

Spațiile verzi sunt când ferchezuite și pline de flori, când lăsate în paragină, la voia naturii. La fel și curățenia. Alternează lipsa ei cu impecabilul. Toate acestea le poți vedea în oraș, inclusiv la construcțiile turistice, dar și în parc.

parc Buzias

Băncile noi alternează cu cele reparate, iar zona sa centrală cu o mini-fântână arteziană și frumoase amenajări florale este îngrijită atent, aleile, altădată cu pergole cu trandafiri, astăzi în marea majoritate suporturi metalice aproape goale.

Parcul rămâne în continuare principala atracție a Buziașului. În el, toate sunt la locul lor: copacii, aleile, statuile, cele trei izvoare, chioșcul fanfarei și colonada.

statiunea Buzias

Despre cea din urmă se poate spune doar că este vorba de o ruină de… utilitate publică. Pericolul de prăbușire este anunțat de ani buni, pe porțiuni accesul este barat cu două scânduri bătute în cuie. Întreaga dantelărie în stil turco-bizantin e acolo și peste ea… nepăsarea generală.

Decât să faci ceva, e mai ușor să găsești scuze, motivații, de altfel adevărate, cu o revendicare pe care statul nu o mai stinge, în sensul plătirii dezpăgubirilor cuvenite proprietarului.

Cei 510 metri de colonadă, cum mai există, dar într-o cu totul altă stare, la Karlovy Vary ori la Baden Baden, sunt împreună cu apele minerale, cu aerul, cu parcul, cu pădurea, cele mai de preț comori ale Buziașului.

Pe blogurile (siturile) turistice, parcul Buziașului continuă să fie privit ca unul dintre cele mai frumoase din România.

 

Continuarea în ziarul „Renaşterea bănăţeană” de vineri, 31 iulie!

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *