ASO Deta profită de pauza competiţională cauzată de pandemia de coronavirus pentru a-şi pune la punct terenul.
În această perioadă, pe arena grupării care activează în Liga a IV-a Timiş se fac lucrări de întreţinere a suprafeţei de joc, gazonul nefiind la nivelul dorit înaintea întreruperii campionatului.
„Gazonul arăta cam rău, iar acum îl tăvălugim, îl tundem, îl udăm, facem tot ce trebuie pentru a-l aduce la un standard bun. Nu joacă nimeni pe el, aşa că se poate lucra fără probleme”, ne-a spus managerul Florin Albu.
Acesta ţine legătura cu elevii săi la telefon: „Jucătorii sunt acasă, mă sună să afle ce se mai întâmplă, dar nu ştim nimic în acest moment. Eu le-am garantat nişte lucruri şi vreau să mă ţin de cuvânt. Nimeni nu ştie însă când se va relua campionatul şi mai ales dacă se va întâmpla acest lucru”.
Florin Albu a preluat frâiele clubului din Deta în 2016, punând la punct un proiect sănătos împreună cu preşedintele Călin Roman, sosit la rândul său în acel an la ASO.
În primul sezon, echipa a promovat în eşalonul al patrulea, iar în următorul, bazându-se pe acelaşi nucleu de jucători, a prins podiumul – locul al treilea.
A fost la un singur punct de ocupanta poziţiei secunde, Timişul Şag, campioană fiind în acel an CSC Dumbrăviţa, care avea să promoveze în Liga a III-a, unde activează şi în prezent.
„A urmat sezonul 2018-2019, unul în care au plecat mulţi jucători. Au venit alţii, iar când schimbi mult acest lucru se simte. Ne-am clasat pe locul al zecelea, apoi am făcut alte schimbări…”, ne-a mai spus Florin Albu, unul dintre antrenorii tineri de mare perspectivă din fotbalul timişean.
El a semnalat şi o problemă existentă la nivelul celui de-al patrulea eşalon din cel mai vestic judeţ al ţării: „În ultimii ani s-a ridicat nivelul financiar la liga a patra. Sunt mulţi jucători care nu îşi justifică salariile mari pe care le încasează pentru acest nivel. Şi de multe ori caută tot felul de scuze pentru a nu se prezenta la antrenamente. Vă dau două exemple de fotbalişti sută la sută profesionişti pe care i-am avut la Deta, Moga şi Goia, care au venit din Liga a II-a la jumătate din banii pe care îi solicită mulţi dintre jucători actuali. Şi ei nu aveau dureri închipuite, probleme cu bunicii ori programări la frizer. Au venit din liga a doua şi, aşa cum am spus, au fost sută la sută profesionişti! Din păcate, nu toţi sunt ca ei, am avut şi jucători cu salarii mai mari care inventau tot felul de scuze, iar la final, când tragi linie, îţi dai seama că nu prea merită să-i plăteşti”.
Florin Albu are o propunere pentru conducătorii cluburilor din eşalonul al patrulea: „Ar trebui făcut un plafon de salarii la liga a patra. Conducătorii de la acest nivel ar trebui să facă acest lucru, pentru că sunt salarii prea mari raportat la valoarea reală a jucătorilor şi a competiţiei. Înainte, unii dintre cei care acum emit prezenţii mari nu prindeau nici banca de rezerve… Pe mine mă deranjează când văd astfel de lucruri, însă dacă nu le accepţi condiţiile financiare ei merg la alte echipe şi în cele din urmă tot primesc suma solicitată. Am avut o discuţie în acest sens cu un conducător, dar totul a rămas la acest stadiu, de vorbe. Ar fi bine să fim cât mai mulţi de acord cu această propunere. Pe jucători aşa cum au fost Butnăraşu, Ilici, Mita, Crişanov sau Pripas i-aş plăti din buzunarul meu, pentru că au fost fotbalişti adevăraţi”.
Revenind la actuala stagiune fotbalistică, managerul lui ASO Deta nu crede că aceasta se poate finaliza la nivelul celui de-al patrulea eşalon: „Nu am ajuns încă la vârful pandemiei şi trebuie să ne gândim că mai avem de jucat 16 etape până la final, s-a disputat o singură etapă din retur. Practic, ar trebui să jucăm de două ori pe săptămână în lunile iunie şi iulie, pe temperaturi ridicate, pe terenuri tari, cu jucători nepregătiţi, neantrenaţi şi fără posibilităţi de recuperare. Eu cred că acest sezon este compromis, ar fi bine ca fotbalul să se reia la toamnă cu un nou sezon. Să se stabilească acum campioanele, să se vadă modul cum se promovează şi să se încheie această stagiune, pentru că pot apărea accidentări nedorite şi probabil că nu va fi voie cu spectatori în tribune”.
ASO Deta este un club susţinut financiar de primăria locală, iar preşedintele Călin Roman se îngrijeşte să asigure resursele necesare desfăşurării activităţii în condiţii cât mai bune.
În atenţia acestuia se află şi juniorii. Clubul are trei grupe, 2008-2009, 2010-2012 şi 2014, ultima fiind înfiinţată anul trecut.
În plus, mai este o echipă de fotbal care activează în Campionatul Judeţean Timiş, precum şi secţii de handbal (antrenor – Francisc Szabo), atletism şi badminton.
„Am venit împreună cu Călin Roman la acest club, sperăm să mergem mai departe şi să îl dezvoltăm”, ne-a mai spus managerul Florin Albu.