Fotbal sau patinaj artistic? Meciul dintre ASA şi Poli, contând pentru semifinalele Cupei Ligii, se va disputa la Târgu Mureş, a decis Liga Profesionistă de Fotbal

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat luni, prin intermediul unui comunicat, că partidele din turul semifinalelor Cupei Ligii, ASA Târgu Mureș – Poli Timişioara şi Dinamo Bucureşti – Steaua Bucureşti, se vor disputa miercuri şi, respectiv, joi, conform programării iniţiale.

Duminică, meciul dintre ASA Târgu Mureş şi Pandurii Tîrgu Jiu, din etapa a 21-a a Ligii I, a fost abandonat după 45 de minute, la scorul de 2-0 pentru gazde, întrucât jucătorii formaţiei oltene au refuzat să iasă de la vestiare din cauza condiţiei precare a gazonului. Suprafaţa de joc de pe arena „Trans-Sil” din Târgu Mureş era îngheţată, iar fotbaliştii şi arbitrul central au alunecat de mai multe ori pe durata primei reprize. Totuşi, Marius Avram a decis că meciul se poate disputa.

În urma unei decizii luate luni, meciul dintre ASA şi Poli se va juca la Târgu Mureş. Potrivit LPF, varianta disputării pe „Cluj Arena” nu este în conformitate cu regulamentul, care spune că schimbarea terenului de joc trebuia anunţată cu cel puţin şapte zile înaintea datei fixate iniţial. Redăm în integralitate comunicatul Ligii Profesioniste de Fotbal:

„E adevărat, întreaga lume a fotbalului românesc suferă din cauza situaţiei precare a infrastructurii acestui sport. Moştenim o situaţie care, din păcate, e încă departe de a rezolva disputarea unor meciuri în cele mai bune condiţii în aceste zile de iarnă, dar ne străduim să asigurăm disputarea lor la standarde normale. Cu toţii trebuie să fim conştienţi că e nevoie de solidaritate şi înţelegere, dar mai ales că suntem parteneri în derularea acestui fenomen, noi, Liga Profesionistă, cluburile, partenerii media şi presa. Depunem în aceste ore toate eforturile pentru încheierea cu bine a acestui an fotbalistic. În legătură cu meciul dintre ASA Târgu Mureş şi ACS Poli Timişoara, precizăm că el se va juca la Târgu Mureş, conform regulamentului. Articolul 12 din ROAF, la aliniatele 1 şi 2, prevede următoarele: 1. Forurile organizatoare au dreptul de a schimba, în caz de forţă majoră, stadionul, ziua, ora de începere sau localitatea de disputare a jocului; 2. Jocurile din Liga I pot fi amânate sau devansate în caz de forţă majoră, conform alineatului 1 din prezentul articol. Urmare a negocierilor cu partenerul media, care deţine drepturile TV, Secretariatul General al LPF aprobă programul jocurilor pentru fiecare etapă, cu respectarea dispoziţiilor prezentului regulament. Astfel, varianta disputării pe <<Cluj Arena>> nu este în conformitate cu regulamentul, care spune că schimbarea terenul de joc trebuia anunţată cu cel puţin şapte zile înaintea datei fixate iniţial. Desigur, arbitrii celor două jocuri vor lua, la ora şi la faţa jocului decizia finală, în funcţie de calitatea suprafeţei de joc, în confirmitate cu articolul 43, pct. 1 și 2 din ROAF: 1.

Terenul de joc este impracticabil dacă se află în una din următoarele situaţii: a) dacă aproximativ 1/4 din teren este sub apă, iar adâncimea apei nu mai permite ca mingea să vină în contact cu pământul, astfel încât controlul şi circulaţia mingii sunt împiedicate cu desăvârşire; b) în caz de furtună, ploaie torenţială, descărcări electrice, ninsori abundente, ceaţă sau viscol sau dacă, urmare a acestora, vizibilitatea este sub 150 de metri. Dacă aceste situaţii intervin după începerea jocului, arbitrul va întrerupe jocul; c) terenul este acoperit cu zăpadă a cărei grosime împiedică controlul şi circulaţia mingii; d) terenul are una sau mai multe porţiuni acoperite de gheaţă care constituie pericol pentru integritatea corporală a jucătorilor şi arbitrilor. 2. Impracticabilitatea terenului de joc se constată şi se declară numai de către arbitrul jocului”.

Înaintea anunţării deciziei LPF, secretarul general al acestui for, Justin Ştefan, a declarat că se vor face teste la instalaţia de încălzire a suprafeţei de joc de pe „Cluj Arena” şi în funcţie de rezultatul obţinut se va lua o decizie în ceea ce priveşte confruntările-tur din competiţia menţionată. Acestea sunt ASA Târgu Mureş – Poli Timişoara şi Dinamo Bucureşti – Steaua Bucureşti. ASA a trecut în caietul de licenţiere „Cluj Arena” ca stadion de rezervă, astfel că partida din Cupa Ligii putea să se dispute acolo.

„La momentul în care s-a făcut licenţierea cei de la ASA au venit şi cu un stadion de rezervă: <<Cluj Arena>>. Arbitrul jocului este cel care decide dacă se poate juca sau nu. Cele mai bune explicaţii ar trebui să le primiţi de la domnul Avram. L-am rugat pe Deaconu ca arbitrul să-şi asume decizia de a nu continua jocul dacă nu se putea juca. Am avut discuţia asta în legătură cu alt meci, cel de la Iaşi. Această cauză, cea de la Târgu Mureş, va ajunge la Comisia de Disciplină a FRF. Există două direcţii: se ţine cont de ceea ce a notat arbitrul şi observatorul şi se va aplica dispoziţia regulamentară cu privire la sancţionare clubului Pandurii cu pierderea jocului cu 0-3 sau există şi o altă variantă, în măsura în care Pandurii va aduce probe că acel teren era impracticabil şi se va lua o altă măsură. Ne confruntăm cu o stare precară a infrastructurii. Vom vedea dacă se va putea juca meciul la Cluj-Napoca şi în funcţie de ce se va întâmpla acolo vom lua o decizie”, a spus Justin Ştefan înainte ca LPF să ia decizia disputării partidei cu ASA la Târgu Mureş.

Tehnicianul polist Ionuţ Popa a venit, tot luni, cu o altă soluţie: „La meciul dintre ASA Târgu Mureş şi Pandurii Târgu Jiu terenul a fost conform articolului 144, adică impracticabil. Cel care răspunde este arbitrul, nu am înţeles de ce a dat drumul la joc. Aş vrea să jucăm la Bucureşti, ar fi frumos un cuplaj cu meciul Dinamo – Steaua”.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns