Fostul liceu de arte plastice nu scapă de demolare

liceul de arte plastice

Părăsit de mai mulți ani de elevi, care au fost mutați de Primăria Timișoara, în sfârșit, într-un spațiu mai generos, Liceul de Arte Plastice se degradează pe zi ce trece. Dacă fostul teren de sport al școlii a fost transformat în chip benefic în parcare, nu același lucru se poate spune despre clădire, care are ferestrele sparte și riscă să devină un pericol pentru trecători.

Proprietarul, Fundația Caritatea, nu pare să aibă intenția de a investi în reabilitare, ci își dorește demolarea și construirea unui imobil nou-nouț pe terenul situat chiar vizavi de primărie.

La început, în locul fostului Liceu Israelit, ar fi urmat să apară un monobloc masiv încărcat cu beton, oțel și sticlă de cinci etaje, finalizat în partea dinspre primărie cu un bloc de zece etaje, care va concura cu Catedrala Mitropolitană care „și așa este construită într-un stil nespecific zonei”. După ce subiectul a făcut destule valuri în rândul opiniei publice, chiar reprezentanții Ordinului Arhitecților din România s-au opus acestei variante.

Argumentul arhitecților a fost că, în viziunea noului Plan Urbanistic General, zona centrală trebuie să rămână protejată, iar regimul de înălțime este limitat: „Pentru clădirile cu funcţiuni deosebite şi aflate în poziţii urbane privilegiate (dominante), prin PUZ se pot stabili regimuri de înălţime mai mari, fără a depăşi 25 de metri în punctul cel mai înalt, pe o lungime de faţadă de cel mult o treime din totalul aflat către domeniul public”.

Întregul concept al noului PUG, în zona respectivă, pleacă de la necesitatea păstrării patrimoniului istoric. Ca urmare, profilul stradal pe traseul inelului 1 de circulație este astfel adaptat în dreptul amplasamentului încât să nu necesite o demolare parțială sau totală a acestuia. Ordinul Arhitecților s-a opus scoaterii Liceului de Arte Plastice din Timișoarta de pe lista monumentelor istorice și a cerut primăriei să facă același lucru.

O nouă idee

Dar cum investitorul nu se lasă, au apărut și variante noi de proiecte, fiind adus la cunoștința publicului cel elaborat de SC Studium Green. Amplasat pe bulevardul C. D. Loga, peste drum de Parcul Justiției, complexul va fi alcătuit din patru corpuri de clădire cu șase etaje. Cele patru imobile vor avea în comun subsolurile, parterul și primul etaj.

În aceste clădiri vor fi incluse spații comerciale, birouri, un hotel de patru sau cinci stele și locuințe colective.

Întreg ansamblul va fi deservit de o parcare subterană pe trei niveluri. De această dată, clădirea nu va fi mai înaltă decât cea a Primăriei Timișoara, ceea ce ar îsemna că se încadrează în reglementările menționate anterior. Totuși, chiar și în această variantă, clădirea Liceului de Arte Plastice va trebui să dispară, iar această idee va nemulțumi foarte multă lume…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Fostul liceu de arte plastice nu scapă de demolare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *