Focuri şi distracție în Timiş, înaintea intrării în marele Post al Paştelui

Majoritatea satelor din apro­pie­rea Lugojului păstrează încă o tradiţie de sute de ani, care se desfăşoară în ultima zi înaintea intrării în Postul Paştelui. ”Priveghiul cel ma­re”, cum este cunoscută în zonă datina, are loc du­mi­ni­că 26 februarie, de ”Lăsata Se­cului”, când se mai poate mânca „de dulce”.

Tinerii se or­ganizează în grupuri şi pre­gătesc focuri pe care le aprind la lăsarea serii, iar în jurul lor se adună majoritatea oamenilor din localitate. Săr­bă­toarea are un rol profilactic de purificare în faţa spi­ritelor rele, dar şi de at­mosferă de carnaval, care ţine de rituri preindoeuro­pe­ne.

Este prima zi când se pu­ne şi toaca şi de asemenea, prin zgomotul alăturat focului se alungă spiritele re­le.

”Se fac strigături peste sat asemănătoare cu cele de la Anul Nou, comunicându-se fap­tele urâte făcute de di­fe­riţi membri ai comunităţi, care prin focurile aprinse, e­rau iertaţi şi purificaţi. Săr­bă­toarea este un prilej co­lectiv de veselie a întregii comunităţi săteşti”, ne-a declarat Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj.
Focuri mari se vor aprinde pe dea­lu­rile de la Tapia, Măguri, Sa­coşu Mare, Cladova, Ho­doş, Găvojdia, Lugojel, dar şi în multe alte localităţi din zona Făgetului.

Acest obicei s-a păstrat de sute de ani, dar la fel ca multe altele şi acesta a dispărut din o parte a satelor apropiate Lugojului, cum ar fi Be­linţ, Coştei, Chi­zătău sau O­haba Forgaci.

În tradiţia populară, prin ritualurile ce au loc, ”Lasata Se­cu­lui” reprezintă şi mo­mentul de cumpănă dintre vechiul şi noul an agrar, conform redesteptarea.ro.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns