Focarul de pestă porcină de la Cenei a fost anihilat

Focarul de pestă porcină de la Cenei a fost anihilat

Focarul de pestă porcină de la Cenei a fost anihilat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a anunțat că, începând cu data de 30 iunie 2023, vor fi ridicate restricțiile sanitare veterinare în urma stingerii focarului de Pestă Porcină Africană din explotația comercială a SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Cenei, Județul Timiș, în baza actului de stingere oficială a bolii.

În urma ședinței cu membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor județul Timiș, în data de 30 iunie 2023, s-a emis Hotărârea pentru aprobarea ridicării restricțiilor sanitare veterinare în urma stingerii focarului de Pestă Porcină Africană din explotația comercială a SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Cenei, județului Timiș.

CITEȘTE ȘI: Cel mai performant aparat de radioterapie din vestul țării, pus în funcțiune

În zona de protecție au fost inspectate exploatațiile nonprofesionale cu porcine, în care s-a efectuat inspecția clinică și termometria acestora, nefiind constatate porcine bolnave și nici modificări ale stării de sănătate sau semne clinice care pot fi atribuite Pestei Porcine Africane.

În zona de supraveghere fost inspectate exploatațiile nonprofesionale cu porcine în care s-a efectuat inspecția clinică, iar în exploatațiile comerciale s-a efectuat inspecția clinică și recoltarea de probe sânge.

În urma examenelor clinice efectuate nu au fost depistate porcine cu semne specifice de boală (PPA) și nici modificări ale stării de sănătate sau semne clinice care pot fi atribuite Pestei Porcine Africane.

În exploatațiile comerciale de asemenea a fost efectuată inspecția clinică a porcinelor și prelevarea de probe de sânge după cum urmează: SC TOP SUIN Checea1, SC SUIN GRUP-Checea-2 și SC TIM SUIN Checea-3 conform buletinelor de analiză eliberate de LSVSA Timiș cu rezultate negative la virusul Pestei Porcine Africane.

Astfel, autoriățile au hotărât că se ridică restricțiile sanitare veterinare din zona de protecție: localitatățile Cenei și Bobda, și din zona de supraveghere din localitățile Beregsăul Mare, Beregsăul Mic, Cărpiniș, Uivar, Sânmartinul Maghiar, Răuți, Diniaș, Sânmihaiul German, Pustiniș, și respectiv din fermele SC TOP SUIN Checea 1, SC SUIN GRUP Checea 2 și SC TIM SUIN Checea 3, județul Timiș

Introducerea porcinelor în exploatație se va face numai cu aprobarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș. Repopularea se va putea face numai după notificarea DSVSA Timiș.

Rămân în vigoare toate măsurile de prevenire a introducerii virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Timiș. Mișcarea animalelor se va efectua numai după solicitarea avizului sanitar veterinar la DSVSA Timiș.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș precizează, din nou, că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *