Flight Festival şi Sunlight Theatre, o ispită pentru timişoreni

festival 11

Anul trecut şi-a deschis porţile, în urbea de pe Bega, prima ediţie a Festivalului Flight, un eveniment inedit, organizat de Fundaţia Academică Culturală Timişoara, din dorinţa de a reuni sub un singur numitor muzica, arta şi tehnologia.

CITEȘTE ȘI: Autocisternă răsturnată pe autostradă, în județul Timiș. Pompierii au intervenit de urgență

Începand din acest an, Flight Festival, care se va desfăşura între 28 august şi 6 septembrie, îşi propune şi o secţiune de teatru, Sunlight Theatre, în cadrul căreia, în primele zile ale lunii care vine şi pastrând încă aerul estival, Fundaţia Artmedia va oferi publicului, pe lângă o selecţie rafinată de spectacole , întalniri-dialoguri cu îndrăgiţi actori şi regizori, dar şi posibilitatea de a descoperi tineri talentaţi în câteva producţii prezentate de studenţii facultăţilor de teatru din ţară.

“Sunlight va prezenta în fiecare seară o suită de trei evenimente diferite: în Piaţa Sfântu Gheorghe, la ora 18, un spectacol al unei facultăți de teatru, la Grădina de Vară a Filarmoniciii «Banatul», la ora 19,30, o întâlnire a publicului cu actorii invitaţi în festival, moderată de actriţa Claudia Ieremia, iar la finalul serii, la ora 21, în acelaşi spaţiu, un spectacol al unui teatru consacrat. Pentru această ediţie inaugurală, am ales să invităm în festival Naţionalul timişorean, teatrele «Metropolis» şi «Odeon» din Bucureşti şi facultăţile de profil din Timişoara, Craiova, Iaşi şi Târgu Mureş.

Aşadar, deschiderea va avea loc în data de 2 septembrie, cu două spectacole studenţeşti, prezentate de Facultatea de Teatru din Târgu Mureş, în Piaţa Sfântu Gheorghe, respectiv de cea din Craiova, în Grădina de vară a Filarmonicii «Banatul». Pe parcursul următoarelor trei zile de festival, începând de joi, 3 septembrie, şi până sâmbătă, 5 septembrie, publicul se va putea reîntâlni cu actori şi regizori ai Naţionalului timişorean: Ada Huasvater, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Călin Stanciu jr, Victor Manovici, dar şi cu invitaţii teatrelor bucureştene. Maia Morgenstern, Marian Râlea, Marius Manole, Vlad Logigan, Pavel Bartoş, Alexandru Papadopol, Gelu Niţu şi Elvira Deatcu sunt doar câteva dintre numele prezente pe afişul festivalului. Fundaţia Culturală Artmedia, alături de organizatorii Flight Festival, vă aşteaptă la un regal actoricesc, cu gândul că Sunlight vă va aduce o rază de lumină în suflet, dar şi speranţa reîntâlnirii la ediţia următoare. Biletele se pot achiziţiona pe www.iabilet.ro , dar răman valabile şi cele cumpărate deja de la casieria Operei Naţionale pentru spectacolele «Linişte! Sărut. Acţiune!» şi «Copilul lui Noe», care ar fi trebuit să aibă loc în 23 martie, respectiv în 6 aprilie”, anunţă reprezentanţii Artmedia.

Programul Sunlight Theatre Miercuri, 2 septembrie, la ora 18, în Piaţa Sfântu Gheorghe se va juca ”Fiere” de Laila Ripoll, spectacol prezentat de Facultatea de Teatru Târgu Mureş, iar la ora 20, la Grădina de Vară a Filarmonicii, ”Bullied” de Yann Verburgh, o producţie a Facultăţii de Teatru Craiova. Joi, 3 septembrie, la ora 18, publicul va putea urmări, în Piaţa Sfântu Gheorghe, “Tango” de Slawomir Mrozek, un spectacol al Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte ”George Enescu” de la Iaşi. La ora 19,30, la Grădina de vară, este programat un dialog cu Maia Morgenstern şi Marian Râlea, urmat, la ora 21, de o reprezentaţie cu “M-am hotărât să devin prost”, după Martin Page, montare a Teatrului Naţional Timişoara. Vineri, 4 septembrie, la ora 18, Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii de Arte Târgu Mureş vine în Piaţa Sfântu Gheorghe cu ”Medeea” după Euripide.

La ora 19, la Grădina de vară, publicul va putea intra în dialog cu Pavel Bartoş şi Alexandru Papadopol, înainte de spectacolul “Copilul lui Noe“, de Eric Emmanuel Schmitt, prezentat la ora 21 de Teatrul “Metropolis“ Bucureşti. Sâmbătă, 5 septembrie, în ultima seară de Sunlight Theatre, în Piaţa Sfântu Gheorghe va avea loc, la ora 18, o reprezentaţie cu ”Livada de vișini” de A.P. Cehov, susţinută de studenţii Facultăţii de Teatru din cadrul UVT. La ora 19,30, la Grădina de vară, se va intra în dialog cu Ion Rizea şi Ada Hausvater, iar la ora 21, tot aici, Teatrul ”Odeon” va veni în faţa timişorenilor cu spectacolul ”Liniște! Sărut. Acțiune!”, o adaptare după filmul ”Living in Oblivion” de Tom Dicillo. Flight ,”Science, Fiction, Technology and Music Film Festival”, un eveniment cultural coordonat de renumitul regizor român Cristian Mungiu, va aduce la Timişoara proiecții de film pe tematica festivalului, conferințe și workshopuri cu personalități ale domeniului cinematografiei, științei și tehnologiei, acestea urmând să aibă loc la Iulius Garden şi D’arc pe Mal, în perioada 30 august – 1 septembrie, înainte de secţiunea teatrală a manifestării.

Programul Flight Film Festival Duminică, 30 august, la Iulius Garden, la ora 19, va avea loc un concert susţinut de Amalia Gaiţă, care va prefaţa deschiderea oficială Flight Film Festival, programată pentru ora 20. La 20,30 se va desfăşura conferinţa ”Talk Nature & Wild Life”, iar la ora 21,30, proiecţia filmului ”White God”, în regia lui Kornél Mundruczó. În aceeaşi seară, la ora 20,30, D’Arc pe malul Begăi, doritorii vor putea viziona pelicula ”Love”. Luni, 31 august, la ora 19,30, Iulius Garden va găzdui conferinţa ”Talk geologie/ concept antropocen”, urmată de proiecţia documentarului ”Anthropocene: The Human Epoch”, regizat de Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky şi Nicholas de Pencier (ora 20,30) şi a fimului ”Underwater” (ora 22,30). Cei ce vor alege să-şi petreacă seara la D’Arc pe malul Begăi vor avea parte, la ora 20,30, de proiecţia ”The Signal”. Marţi, 1 septembrie, la ora 20,30, la Iulius Garden va avea loc proiecţia specială a filmului ”Le voyage dans la lune”, în regia lui Georges Melies, dublat şi povestit de Irina Margareta Nistor, iar la ora 21, prezentarea peliculei ” Hugo”, regizate de Martin Scorsese. În aceeaşi seară, la ora 20,30, la D’Arc pe malul Begăi se va viziona documentarul ”Beastie Boys Story”, realizat de Spike Jonze. Biletele sunt în număr limitat și se pot achiziționa de pe adresa https:// www.iabilet.ro/bilete-timisoaraflight-cinema-58069/


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns