Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri dimineața, că Finlanda și Suedia au solicitat oficial să se alăture NATO, cea mai mare alianță militară din lume.

„Salut cu căldură cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri”, a spus Stoltenberg, după ce a primit scrisorile cu cererile de aderare de la ambasadorii celor două țări nordice, conform AP.

Acum, cererile trebuie analizate de cele 30 de țări membre. Acest proces este de așteptat să dureze aproximativ două săptămâni, chiar dacă președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat rezervele cu privire la aderarea Finlandei și Suediei.

Chiar dacă există obiecții, pare că procesul decurge cum ar trebui. Astfel, cele două țări ar putea deveni membri în câteva luni.

Procesul durează de obicei între opt și 12 luni, dar NATO vrea să se miște rapid, având în vedere amenințarea Rusiei care planează deasupra capului țărilor nordice.

CITEȘTE ȘI: Cadou de la prefect pentru copii: Vor putea pleca mai ușor din țară

Opinia publică din Finlanda și Suedia s-a schimbat masiv în favoarea aderării de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, conform stirileprotv.ro.

Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Au democrații funcționale, forțe armate bine finanțate și contribuie la operațiunile militare și la poliția aeriană ale alianței.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *