„Filmul ca proiect curatorial”, cu Larisa Oancea. Gazda evenimentului este Fundaţia „Calina”

larisa oancea
Cadru din Play it again, Sam de Woody Allen, 1972

Fundația „Calina” îi aşteaptă pe timişoreni joi, la ora 19, la o întâlnire cu istoricul de artă Larisa Oancea, derulată în cadrul programului „ArtistheTeacher” şi având drept subiect „Filmul ca proiect curatorial”.

„Tema muzeificării cinematografiei constituie astăzi unul dintre punctele nodale ale transgresării limitelor dintre filmic şi pictural. Muzeul devine noul templu al cinefiliei: pe de o parte, regizori în rol de curatori – Voyages en Utopie de Jean-Luc Godard (Centre Pompidou, 2006), Carne y Arena de Alejandro G. Iñárritu (Fondazione Prada, 2017) sau cabinetul de curiozităţi curatoriat de Wes Anderson la Kunsthistorisches Museum (septembrie 2018-ianuarie 2019) – iar pe de alta, istorici de artă şi curatori care includ cinematografia în proiectele lor expoziţionale – Le mouvement des images de Philippe Alain-Michaud, Nouvelles histoires de fantômes de Georges Didi-Huberman şi Arno Gisinger (Palais de Tokyo, Paris, 2014) sau Pasolini Roma de Alain Bergala, Jordi Balló şi Gianni Borgna (Palazzo delle Esposizioni, Roma, 2014). Filmul ca proiect curatorial deschide o paranteză cuprinzătoare asupra influenţelor reciproce dintre filmic şi muzeal, trasând o linie fluidă între white cube (spaţiul muzeal) şi black cube (sala de cinema)”, subliniază organizatorii evenimentului de la „Calina”.

Născută în 1987 în România, Larisa Oancea este istoric de artă, cercetător în cadrul platformei curatoriale „Yogurt Magazine”.

Este doctor în istoria și teoria artei (Universitatea de Arte Plastice, București), cu o teză care reflectă legătura dintre istoria artei și cinematografie, continuarea fluidă a cercetărilor sale anterioare asupra dialogului dintre pictură și film, precum și asupra relației dintre cinematografie și antropologie.

Experiențele sale cele mai recente sunt articulate în diverse colaborări ca asistent de muzeu la Fundația Prada, Triennale di Milano sau Bienala de la Veneția, colaborator al mai multor reviste de artă, curator și cercetător pentru diferite sesiuni de filmare (Casa del Cinema Pasinetti – Veneția, Palazzo Cesi – Acquasparta, Centrul de Artă Contemporană Club Electroputere – București/Craiova).

În timpul doctoratului ei, Larisa a efectuat cercetări independente în diferite instituții precum Bibliotheca Hertziana, Centro Sperimentale di Cinematografia sau Fondazione Giorgio Cini, ca o extindere a curiozității sale în domeniul fotografiei și cinematografiei.

În prezent locuiește în Veneția, unde colaborează cu diferite instituții de artă și în principal cu artiști care folosesc video și fotografie în arta lor.

Anul acesta, proiectul „ArtistheTeacher” aduce arta mai aproape de tinerii din centrele universitare și mediază procesul de formare al acestora prin intermediul educației non-formale, încurajând procesul creativ și critic.

În acest sens, Fundaţia „Calina” organizează o serie de întâlniri, workshop-uri, talk-uri interactive, coordonate și moderate de artiști vizuali, curatori, istorici și critici de artă din țară și din străinătate.

Printre personalităţile implicate în acest program se mai numără Anca Benera și Arnold Estefan, Liviana Dan, Olah Gyárfás, Răzvan Ion, Alex Mirutziu, Martin Piaček, Alexandra Pirici, Mircea Popescu, Anca Rujoiu, Dinu Bodiciu, Mun Wai Lee, Bani Haykal, Lucia Tkáčová şi Mihai Vereștiuc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *