Filme de calitate, într-un festival la Timișoara. Intrarea este liberă. Vezi programul complet al manifestării

În perioada 29 august-1 septembrie 2018, în Aula Magna a  Universității de Vest, cinefilii prezenţi la Central European Film Festival vor putea vedea gratuit, în cadrul secţiunii „Competiţie” a manifestării, nu mai puţin de opt pelicule selectate de  către Dragoş Marin.

Miercuri, 29 august, la ora 17, va avea loc proiecţia filmului maghiar  „Budapest Noir”, realizat în 2017, iar la ora 19 este programată vizionarea unei coproducţii Serbia/ Bulgaria/ Macedonia/ Rusia, intitulată „Recviem pentru Doamna J.” şi datând din 2015.

Joi, la ora 17, se va prezenta „Amok” (Macedonia, 2016), iar la ora 19 va fi vremea pentru  „Omniprezent”, un film bulgar din 2017.

Pelicula „Granița”, o coproducţie Slovacia/Ucraina din acelaşi an, va putea fi urmărită vineri, 31 august, de la ora 17, acesteia urmându-i, la ora 19, „Luna lui Jupiter” (Ungaria/Germania/Franța, 2017).

Sâmbătă, 1 septembrie, la ora 17, va avea loc proiecţia producţiei croato-slovene „Minerul” (2017), ultimul film al secţiunii fiind pelicula românească „Un pas în urma serafimilor” (2017), care va rula de la ora 19.

Secţiunea „Filme studenţeşti” va avea loc la Casa Artelor, care va găzdui în 31 august, între orele 20,30-22,30, o suită de scurt-metraje interesante. Primul se numeşte „A long story short”, aparţine genului dramă-experimental, este regizat de Andrei Olănescu şi prezintă… călătoria unui melc, care dă peste o oglindă pierdută și crede că viața lui are un țel important. Melcul e curios privind reflexia lui, până când se rătăcește și visul lui devine confuz…

În ordine, urmează „FS2. Broken”, în regia lui Alexandru Mironescu, o peliculă multipremiată, filmată dintr-un singur cadru, despre o femeie care se întoarce la casa prietenului ei, după ce dispăruse mai multe zile fără nicio explicație.

Documentarul „Acum în Deltă se lasă seara”, cu scenariul şi regia semnate de Andrei Tache Codreanu, vorbeşte  despre orașul Sulina, care  nu mai este ce obișnuia să fie în veacul al XIX-lea. Importantul port care servea ca și punct strategic pentru transportul european a dispărut, iar tot ce le-a mai rămas localnicilor este pescuitul. Marea problemă este însă faptul că noile generații nu mai au răbdarea de a munci ca odinioară, legile sunt parcă împotriva lor, iar singura variantă rămasă este să părăsească orașul pentru un trai mai bun.

Animaţia „Nu mor caii când vor câinii”, regizată de Cristian Radu, se foloseşte de vocea marelui poet Nichita Stănescu, care vorbește despre o conversație telefonică avută cu câteva zile înainte.

Drama „Misterul unui caz simplu” (scenariul şi regia Vera Surăţel, distribuţie: Mihai Călin, Ioana Abur, Nicoleta Hâncu, Virginia Rogin) îl aduce în faţa publicului pe Grigore Toma, bucătar de profesie,  însurat din dragoste cu Eliza Rumeanțev, o croitoreasă. Personajul începe să-şi manifeste interesul față de vecina tinerică de pe palier.

Filmul croat „Un mic detaliu/Sitnica”, regizat de Mladen Stanic, îi are în distribuţie pe Mate Gulin şi Nataşa Kopec. După înmormântarea soției, un bătrân o convinge pe fata lui să-l ducă cu mașina la un prieten vechi, ascunzându-i însă intenția din spatele vizitei. El folosește timpul cât le ia să ajungă acolo ca să se împace cu fiica lui, dar motivul real al călătoriei rămâne un mister, la fel ca secretul pe care-l poartă cu el.

Pelicula bulgară „Nu despica firu-n patru!/ Ne go misli”, o dramă în regia Elenei Toncheva, cu scenariul semnat de  Trendafil Dimitrov, este interpretată de actorii Vladimir Zombori, Valentin Tanev, Maria Statulova, Tsveta Doycheva. Prietena lui Alex l-a părăsit fără vreo explicație, și acum el încearcă să găsească motivul întrebându-și apropiații. Pe măsură ce progresează conversațiile, îl vedem drept un tip de treabă, însă enervant și invaziv. Nu se prinde cum anume îi alienează pe cei din jur, deși pentru ceilalți e foarte clar.

„Foame/ Glad” este o producţie sârbească, în regia Tamarei Todorovic, avându-i în distribuţie pe Jsidora Simijonovic, Aleksander Dindjic, Gala Salipur, Nikola Vostinic. Milica vine la un bar cu intenția de a-și relua relația cu un bărbat căsătorit, Milan. Seara se defășoară într-o atmosferă tensionată, iar  Milan se poartă urât cu femeia, în intenţia de a o îndepărta. Deşi incapabilă să-l păstreze pe bărbatul iubit, Milica realizează că are toată viața înainte.

Drama croată „13+”, regizată de Tajana Bakota, prezintă povestea Jankăi, o fată aflată la limita pubertății. În timp ce merge la un curs de dans cu prietena ei, Zorana, care e preocupată de subiecte precum pupat, țoale noi și petreceri, Janka încearcă să-și păstreze inocența copilăriei cât de mult se poate, chiar dacă nu reuşeşte să se sustragă inevitabilelor schimbări ale vârstei.

Secţiunea „Panorama” se va desfăşura între 30 august şi 2 septembrie la Grădina de Vară a Sălii „Capitol”, unde publicul va avea acces liber la proiecţiile ce vor avea loc în fiecare seară cu începere de la ora 21,30.

Joi, 30 august, cinefilii vor putea vedea în avanpremieră filmul „Jafuri, maşini şi fidelitate fără limite / Racer and the Jailbird”, în regia  lui Michaël R. Roskam, o coproducţie Belgia/ Franța/ Olanda 2017.

Vineri este programată avanpremiera peliculei româneşti „Coborâm la prima”, în regia lui Tedy Necula. Acțiunea acesteia se petrece a două zi după incendiul de la „Colectiv”, iar filmul își propune să le o ofere spectatorilor câteva minute inspiraţionale și un prilej de a se gândi cât de important este ca oamenii să fie atenți la tovarășii lor de călătorie prin viață, să nu-i judece după aparențe sau propriile prejudecăți.

Sâmbătă, la ora 21,30, vizionarea se mută în  Parcul „Regina Maria” (Parcul Poporului), unde va rula „Proiectul Florida/The Florida Project”, un film  american semnat de Sean Baker, iar duminică, 2 septembrie, în ultima seară de festival, în Grădina de Vară se va desfăşura proiecţia coproducţiei franco-belgiene „Jeune Femme”, în regia lui  Léonor Serraille.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns