Fermierii PFA şi II radiaţi din Registrul Comerţului se pot reînregistra

Fermierii înregistraţi ca persoane fizice autorizate (PFA) și întreprinderi individuale (II) radiate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului riscă să piardă atât subvențiile APIA, cât și fondurile europene contractate.

Oficiul Naţional al Registrului Comerțului (ONRC) a radiat, începând cu data de 19 martie, mii de persoane fizice și întreprinderi individuale, pe motiv că nu s-au limitat la cinci, respectiv zece clase de activități, potrivit noilor norme legale.

În Timiş, aproape 800 de operatori economici, mai precis 675 de persoane fizice autorizate şi 115 întreprinderi individuale, au fost radiate din Registrul Comerţului. Printre agenţii economici respectivi s-au numărat numeroşi fermieri, astfel încât mulţi sunt în situaţia de a pierde subvenţiile din fonduri europene.

Denumirea anterioară poate fi păstrată

Fermierii PFA și II radiați au, însă, posibilitatea solicitării reînregistrării și a autorizării funcționării la oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale sau, după caz, prin intermediul birourilor de asistență și reprezentare constituite la nivelul primăriilor.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) transmite, în urma clarificărilor pe care le-a solicitat de la ONRC, că beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală constituiți ca PFA și II şi radiaţi sub formele respective de organizare, îşi pot salva finanţările deja contractate prin PNDR.

„Precizăm faptul că beneficiarii PNDR se pot reautoriza cu păstrarea denumirii anterioare și a codului unic de înregistrare, solicitare care trebuie menționată în mod expres în cererea de înregistrare. Ulterior, vor fi semnate acte adiționale la nivelul oficiilor centrelor județene ale agenţiei.

Suntem o instituție care știe foarte bine ce are de făcut, suntem bine pregătiți la nivel administrativ și am luat toate măsurile necesare, în termen util, astfel încât niciun beneficiar să nu fie afectat de aceste modificări legislative”, susţine Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Operaţiuni gratuite

Solicitarea noii înregistrări în registrul comerțului se face prin completarea unui formular tipizat, după rezervarea denumirii firmei.

De asemenea, există posibilitatea să se solicite îndreptarea erorii materiale referitoare la denumire în cazul în care pentru rezervare s-au folosit elemente distincte față de denumirea anterioară.

Operațiunile respective se realizează fără plata vreunei taxe, iar ghidul privind formularele utilizate și documentele care se depun în susținerea cererilor de înregistrare se regăsesc pe pagina de internet a ONRC, la secțiunea „Înmatriculări persoane fizice”.

Agricultorii din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara care au contracte cui AFIR şi sunt afectaţi de radierea operată de ONRC pot solicita detalii suplimentare de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timişoara, Calea Buziaşului nr. 11 A, nr. tel. 0256. 250.200, e-mail: [email protected]


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns