Fermierii care doresc anul viitor subvenția pentru motorină sunt așteptați la APIA

În vederea obţinerii ajutorului de stat pentru finanţarea prin rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina care se va utiliza în agricultură în anul 2016, fermierii trebuie să completeze o cerere de acord prealabil pentru finanţare, pe care o depun la centrele județene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Solicitările de acord prealabil pentru finanțare, pentru anul 2016, se depun până în data de 31 decembrie 2015, inclusiv. Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către centrele APIA judeţene, în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii de acord.

Sumă suplimentată pentru anul în curs

Suma alocată pentru plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură în acest an a fost suplimentată, printr-o hotărâre emisă de guvern, săptămâna trecută. Mai exact, suma a crescut de la valoarea de 270,697 de milioane de lei, la 377.472,250 de milioane de lei. Suplimentarea a fost motivată de necesitatea asigurării resurselor financiare pentru plata ajutorului de stat pentru motorina utilizată îîn al treilea trimestru, având în vedere că din suma alocată iniţial au fost utilizată până în prezent suma de 248,328 de milioane de lei, pentru plata ajutorului de stat aferent primelor şase luni ale anului.

Persoanele fizice, invitate să se înregistreze ca PFA

Totodată, HG nr. 880/2015, pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind schemele de ajutor de stat care se acordă în agricultură, a adus unele noutăţi faţă de HG nr.1174/2014, care instituia aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Completările se referă la stabilirea valorii totale maxime a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2015-2020, luând în considerare evoluţia ratei accizei standard la motorină pentru anii 2016 şi respectiv perioada 2017-2020, prevăzută de legislaţia fiscală, precum şi suma alocată pentru plata ajutorului de stat în acest an.

De asemenea, noul act normativ pune în acord şi corelarea dispoziţiilor legale privind exprimarea în lei a accizei standard pentru motorină cu modul de calcul şi exprimarea în moneda naţională a nivelului redus al accizei pentru motorina folosită în agricultură. Plata ajutorului se face prin centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Persoanele fizice pot fi acceptate ca potenţiali beneficiari ai prezentei scheme dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la dată primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Informaţii detaliate pot fi furnizate de APIA Timiș, cu sediul în Timișoara, str. Grigore Alexandrescu nr. 28, nr. tel. 0256.494.955 și 0256.494.995, e-mail: [email protected]


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns