Fermierii ameninţă guvernul cu un bombardament cu bălegar şi ouă clocite

protest fermieri

Întârzierea foarte mare a plăţilor unice pe anul trecut – drept financiar din care avansul de 53 de euro pe hectar a fost încasat de mai puţin de jumătate dintre beneficiari, astă-toamnă – alături de alte probleme pe care le întâmpină fermierii, s-ar putea lăsa cu un mare miting în Capitală.

Fermierul Costel Caraş, care în trecut a mai fost implicat în proteste vehemente vizavi de nepăsarea guvernanţilor faţă de soarta agriculturii, este cel care sună adunarea fermierilor la luptă, în capul listei revendicărilor fiind plata tuturor subvenţiilor până la sfârşitul acestei luni.

Bălegar şi ouă clocite, printre ingredientele preconizatului protest

Eliminarea condiţionărilor abuzive şi a birocraţiei din procesul acordării subvenţiilor, prezenţa obligatorie, în proporţia de 51 la sută, a produselor alimentare româneşti în reţelele de supermarket, interzicerea vânzării terenurilor către străini şi recuperarea terenurilor deja vândute şi limitarea vânătorii pe terenurile arabile sunt alte câteva dintre doleanţele care, în viziunea lui Caraş, ar trebui să-i scoată pe agricultori în stradă, la un protest de mare amploare.

Mitingul este preconizat pentru ultima decadă a acestei luni şi rămâne de văzut dacă şi ce va ieşi din asta. În paranteză fie spus, celor care doresc să participe li se sugerează să aibă asupra lor câteva ouă clocite şi câte o pungă de bălegar, precum şi fluuiere, tobe, talăngi şi alte ustensile de făcut zgomot. Totodată, diverse organizaţii ale agricultorilor sugerează că ar cam fi momentul unui protest stradal şi rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla.

E foame mare de bani

Frustrarea fermierilor este într-adevăr serioasă, iar lipsa banilor şi întârzierea subvenţiilor îi doare, fără îndoială, cel mai mult. Mulţi dintre ei s-au decapitalizat complet după ce şi-au investit tot disponibilul financiar în campania de primăvară, în înființarea culturilor şi în hrana animalelor. În acelaşi timp, la 1,3 miliarde de euro se ridică suma totală care trebuie să ajungă la fermieri, cu titlu de plăţi unice aferente anului trecut.

Crescătorii de animale, printre ei numărându-se Costel Caraş, sunt cei mai furioşi, pentru că au fost anunţaţi că plata subvențiilor care li se cuvin se va face abia după 25 mai 2016. Asta în timp ce plăţile pe suprafaţă ar trebui, conform declaraţiei iniţiale a ministrului agriculturii, Achim Irimescu, să înceapă în data de 8 aprilie. Ulterior, însă, mai-marele agriculturii a afirmat că ar fi posibilă o urgentare a operaţiunii, dar fără să promită, totuşi, acest lucru.

Ca să fim forte corecţi, însă, trebuie să precizăm că actualul ministru are în mâini o castană extrem de fierbinte pe care i-a pasat-o antecesorul Daniel Constantin. Întârzierile mari la depunerea cererii unice de plată anul trecut au fost urmate de implementarea extrem de târzie, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a softului necesar achitării subvenţiilor, a programului informatic specializat. Practic, o problemă de soft a pus pe jar întreaga suflare agricolă, care s-a văzut văduvită de banii care i se cuvin.

În Timiş, subvenţiile au aproximativ 19.400 de beneficiari, dintre care circa 4.000 au şi pământ arabil, dar şi animale eligibile pentru plăţi, în timp ce în jur de 700 de fermieri beneficiază doar de plăţile pe cap de animal. Suprafaţa totală de teren arabil pentru care se plătesc subvenţii, la nivelul Timişului, este de aproape 530.000 de hectare. Crescătorii de animale din judeţ beneficiază de plăţi pentru un efectiv total de aproape 700.000 de oi şi 20.000 de vaci.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Fermierii ameninţă guvernul cu un bombardament cu bălegar şi ouă clocite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *