Fenomen astronomic spectaculos în România. Avertismentul experților

fenomen mercur

A mai rămas o zi până la un fenomen astronomic spectaculos, care va fi vizibil şi din România. Este vorba despre trecerea planetei Mercur, cea mai mică din sistemul Solar, prin faţa Soarelui. Dar, atenţie, nu încercaţi să observaţi cu ochiul liber acest tranzit pentru că riscaţi să vă piedeţi temporar vederea dacă vă uitaţi la soare.

Tranzitul planetei Mercur, între Soare și Pământ a avut loc ultima dată în 2016. Dar, spre deosebire de fenomenul de acum trei ani, cel de luni se anunță mai spectaculos, pentru căplanetă va traversa discul solar aproape pe la jumătate. Trecerea va dura cinci ore și jumătate și, în funcție de condițiile meteo, va fi vizibilă din estul Statelor Unite și Canadei, din America de Sud și parțial din restul Americii de Nord, Europa și Africa. Locuitorii din Asia și Australia vor rata acest show.

În România, tranzitul lui Mercur este vizibil luni, de la ora 14.40 până la ora 17.00.

Emily Drabek-Maunder, astronom: „Mercur este mult mai mică decât Soarele nostru, astfel că atunci când veți observa tranzitul, veți vedea Mercur ca un punct mic și negru, care se mișcă peste discul strălucitor al Soarelui. Veți avea nevoie de un telescop pentru a vedea tranzitul lui Mercur. Și nu doar asta, dar veți avea nevoie de un telescop cu un filtru solar. Dacă nu mai aveți ochelari rămași de la vreo eclipsă, nu veți putea observa tranzitul, pentru că Mercur este prea mic.”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns