Faţade de faţadă. Improvizații pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii | Foto

Faţade de faţadă. Improvizații pentru Timișoara - Capitală Europeană a Culturii | Foto

Faţade de faţadă. Improvizații pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii

Peste 20 de clădiri istorice din centrul Timișoarei au fost acoperite cu plasă de protecție, în ultimele două zile. Dacă până acum nu a contat că fațadele sunt foarte deteriorate sau că bucăți de tencuială cad pe trotuar ori pe mașini, deschiderea evenimentului Capitală Culturală Europeană 2023 a produs instalarea “în forță” a acestor plase.

Cu desene sau fără, negre sau colorate, falsele fațade ascund ruina din spatele lor, de ochii turiștilor care vor veni să admire arhitectura clădirilor din Pieţele Victoriei, Unirii sau Libertății, ori de pe străzile din centrul istoric. Și nu doar fațade, ci chiar mansarde intregi au fost “îmbrăcate” în plasă pentru a masca degradarea.

Trucul este însă unul nu neapărat ieftin, dar care demonstrează incapacitatea administrației timișorene de a reabilita și de a reconstrui fațadele din zona centrală.

“Anul trecut ne aflam tot în Traian și vă spuneam că vom debloca un program important pentru timișoreni, care ar putea schimba total fața Timișoarei, mai ales în perspectiva deținerii titlului de Capitală Culturală Europeană. Este vorba despre programul de reabilitare a clădirilor istorice cu sprijin al Primăriei Timișoara. Vorbim despre un program care ar fi putut să înceapă de acum zece ani, însă a fost blocat.

În ultimele luni am lucrat împreună cu Paula Romocean și aparatul primăriei la deblocarea acestuia și vom prezenta un proiect de hotărâre care va schimba regulamentul de sprijin financiar”, declara Dominic Fritz, primarul Timișoarei, încă din 11 mai 2021.

Problema fațadelor și a clădirilor istorice din centru este una…istorică. Primele încercări timide de reabilitare s-au făcut încă din timpul administrației Ciuhandu. Însă nici primarii care i-au urmat, Nicolae Robu și Dominic Fritz, nu au rezolvat acest lucru.

CITEŞTE ŞI: Wizz Air nu va mai opera în 2023 ruta Timișoara – Santorini. Este introdusă o nouă cursă, spre Zakynthos

Regulamentul prin care proprietarii de clădiri istorice sunt sprijiniți financiar de Primăria Timișoara pentru a reabilita fațadele a fost modificat în 2022. Asta în condițiile în care după un an de la votarea lui, adică în 2021, niciun imobil nu a fost restaurat. La propunerea unui grup de consilieri locali, a crescut contribuția nerambursabilă a primăriei de la 20 la 30%. Fără niciun efect vizbil, până acum.

Astfel că s-a ajuns în situația de astăzi, când turiștii pot “admira” plase și mesh-uri apărute peste noapte, în locul unor fațade care să pună în lumină valoarea estetică a clădirilor istorice de referință pentru Timișoara, în anul Capitalei Europene a Culturii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Faţade de faţadă. Improvizații pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii | Foto

  1. Nu am vrut primar roman,ca nemtii sunt msi buni…uite ce s-a ales de Timisoara!Acest titlu Timisoara nu il merita cu toata parerea de rau.

  2. Un articol slab cu informații false – nici unul dintre mesh-urile de protecție nu a fost pus peste noapte, iar cele care au apărut recent cu schele sunt șantiere in desfășurare (numărăm săptămâni sau luni)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *