În fața rafturilor ne iese creșterea economică pe nas

scumpiri

Datele furnizate de diverse surse cu blazon (nu doar Institutul Național de Statistică sau guvernul, ci și temutul Fond Monetar Internațional) ne arată că românilor le merge, oficial, foarte bine. Creșterea economică a zbughit-o către cinci procente, TVA la alimente a scăzut încă din iunie 2015, agricultura a dat producții-record în această vară, iar (unele) salarii și pensii au crescut ori au devenit și mai speciale decât erau.

De ce s-ar plânge, așadar, timișoreanul de rând, pe acest val de bunătăți și prosperitate? Dacă se câștigă mai mult, iar prețurile – teoretic – au scăzut, înseamnă că toate sunt în bună regulă. Euforia ține până când ajungi în fața rafturilor din hypermarketuri și la pompa de benzină sau citești facura de energie electrică, în curând și pe cea de gaze naturale.

Coșul zilnic a recuperat aproape toată scăderea TVA, care a dus la prețuri mai mici pentru mâncare în a doua jumătate a lui 2015. Pe nesimțite, producătorii sau comercianții au readus costurile la valorile anterioare. Dacă o pâine de 400 de grame costa, după introducerea cotei reduse de TVA, 1,59 lei, acum a revenit la 1,89 lei. Nu ne uităm neapărat la 30 de bani, dar, în procente, creșterea este de aproape 19 la sută.

Răsfoind prin arhive, ne putem aduce aminte că în decembrie 2015, la unul dintre hypermarketurile cu rețea în toată România, prețurile la carnea de porc erau următoarele: cotlet fără os – 14,99 lei/kg, cotlet cu os – 12,99 lei/kg (la fel costa și ceafa cu os), piept 9,99 lei, pulpă dezosată și degresată – 13,99 lei/kg, mușchiuleț – 19,99 lei/kg. La ora actuală, cotletul sau ceafa fără os se vând cu 20-21 de lei pe kilogram, pulpa cu 16 lei, iar mușchiulețul cu 22-24 de lei.

De fapt, Asociația Română a Cărnii (ARC) a avertizat, în luna aprilie a acestui an, că prețul cărnii de porc va avea o creștere medie de 15-30 de procente. Oricum, carnea de porc nu-i foarte sănătoasă, așa că mai bine ne îndreptăm spre cea de pui.

Un catalog al unui lanț de magazine din luna februarie 2015, adică înainte de scăderea TVA, ne prezenta kilogramul de piept de pui dezosat cu 19,99 lei/kg. La ora actuală, în marile magazine costă cam tot atât.

Din același catalog, aflăm că un kilogram de zahăr costa 2,60 lei, iar un pachet de unt de 200 de grame, cu 65 la sută grăsime, ne scotea din buzunar 4,50 lei. Untul, în treacăt fie zis, s-a scumpit simțitor în ultimele luni, motivul oficial fiind o criză de unt în întreaga Europă, cetățenii preferându-l nesănătoasei și nenaturalei margarine. Acum, doar cu greu mai găsești un pachet de unt cu șase lei.

Dacă ne-am lămurit cu TVA-ul mai mic la alimente, care s-a dus acolo unde doar analiștii economici experimentați ne-ar putea spune, să revenim la alte prețuri. Curentul electric, al cărui cost s-a ieftinit ușor în 2016, se află în creștere, la fel, cel al gazului metan.

Asupra prețurilor la combustibili s-a lămurit toată lumea, mai puțin politicienii cărora, probabil, le face altcineva plinul și care și-au asigurat, cu prioritate, salarii, indemnizații, pensii, cote forfetare mai mari. În buzunarul unui om de rând, însă, care nu are norocul că lucreze pentru stat, creșterea economică și bunăstarea nu se prea reflectă. Dar, vorba optimistului, se poate și mai rău!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În fața rafturilor ne iese creșterea economică pe nas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *