Fântâna Pașei, locul cu cea mai bună apă din Timişoara

Fântâna Pașei, locul cu cea mai bună apă din Timişoara

Puțini, bine informați și, desigur, nostalgici sunt timișorenii care au auzit de „Fântâna Paşei” din Mehala, locul cu cea mai bună apă din oraș, a cărei amintire o învie, la vreme de… pandemie, reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

„Prezenţa apei potabile a constituit întotdeauna criteriul esenţial al formării unei aşezări omeneşti. De aceea, satele, târgurile şi oraşele s-au format pe malul unor râuri sau lacuri ce puteau asigura apa necesară vieţii şi activităţii acestor aşezări. Timișoara şi-a avut începuturile pe o suprafaţă de teren mai înaltă decât malurile râului Timişul Mic – azi numit Bega. Pe lângă această sursă, populaţia folosea apă şi din unele fântâni, existente în afara cetăţii. În memoria localnicilor a rămas <<Fântâna Paşei>> (pe actuala Cale a Torontalului), care dădea cea mai bună apă din oraş.

Palatul delicios

La răsăritul <<satului Mehala>> se înălța un conac numit <<Fântâna Pașei>>, <<Pascha Brunnen>> sau <<Präsidenten Garten>>. Reședința de vară a pașalelor Timișoarei (1552-1716), înconjurată de fântâni răcoroase, castani seculari, tufe de trandafiri și alte minunății, a fost distrusă în 1716 și apoi refăcută în 1722. În 1732-1740 a devenit lazaret pentru bolnavii de ciumă și mai apoi a trecut în proprietatea succesivă a episcopului ortodox al Timișoarei, a președintelui civil al Banatului, a primăriei orașului și a administrației financiare.

Francesco Griselini (1774) îl descria ca un <<palat delicios>>, dar în 1775 devenise deja depozit pentru gogoșile viermilor de mătase și crâșmă. Mai bine de 50 de ani aici și-a avut sediul și poligonul celei mai vechi asociații orășenești de tir de pe teritoriul României (începând cu 1798). În 1849 clădirea a fost arsă din nou de armata maghiară, a fost refăcută pe la 1859 când a redevenit birt, concurând cu un altul: Ciarda de pe Calea Miresei sau a Aradului (1764) și a fost distrusă între 1944-1953, timp în care a fost ocupată de armata sovietică.

Multă apă a trecut de-atunci…

Pentru romantici, locul se numeşte şi azi <<fântâna paşei>>. În curtea ce exista pe vremuri se afla o fântână, considerată a avea cea mai rece şi mai bună apă din Timişoara. Vremea beilerbeilor a trecut ca vântul, locul a rămas vestit. Au mai rămas doar pivnițele și, probabil, fântâna. O construcție nouă, privată, se ridică acum în acel loc, dar amintirile rămân. Și gustul apei reci de la cișmeaua din Mehala”, povestesc cei de la MNaB.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Fântâna Pașei, locul cu cea mai bună apă din Timişoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *