Făgetul și trei sate aparținătoare au intrat oficial în carantină. Controale la intrările și ieșirile din oraș

carantina faget 2

Localitatea Făget din Timiș este, de duminică seară, primul oraş intrat în carantină conform noii legi. Şi asta, pentru că 47 de oameni au fost depistați cu noul coronavirus. Din cauza numărului mare de persoane cu care aceștia au intrat în contact, autoritățile au instituit carantina. Cu mici excepții, nimeni nu va mai putea să între ori să iasă din Făget.

CITEȘTE ȘI: Reîncepe programul „Teleșcoala”. Pregătiri pentru Bacalaureatul de toamnă

Orașul Făget este primul oraș din România care intră în carantină în baza noii legi. Vorbim despre 7.000 de locuitori, iar în ultimele două săptămâni au fost diagnosticate 47 de persoane. Cel mai mare focar e în comunitatea penticostală, unde sunt 17 cazuri.

Prefectul județului Timiș și conducerea DSP au cerut Comitetului Național pentru situații de urgență să închidă orașul și trei sate din apropiere.

Marcel Avram primarul din Făget: „Sunt 8 cazuri și la spital cadre medicale infectate de la cei care au venit pentru recoltare de probe”.

Liliana Oneț, prefectul de Timiș: „S-a adoptat o hotărâre favorabilă pentru carantinarea orașului Făget, dar și a trei sate aparțînătoare.”
Reporter: „Care erau riscurile dacă nu se întâmpla asta?”
Liliana Oneț: „Având în vedere că în momentul de față avem 47 de persoane pozitive la nivelul celor patru localități care se carantinează, dar și un număr de aproximativ 180 de contacti care în momentul de față se află în izolare, în carantină la domiciliu, exista riscul să se proage acest virus și în alte localități”.

De duminică, de la ora 19, nimeni nu a mai avut voie să între ori să iasă din Făget și satele închise, cu excepția urgențelor medicale și a celor care transporta marfă ori lucrează în zona vizată sau în afară ei. Oamenii sunt surprinși de măsura impusă.

Bărbat: „Ce? Că nu se lipsește nimic de mine”.

Fată: „E groaznic că se instituie carantina, pentru că lumea aici nu prea crede în coronavirus. O să fie dificil pentru cei care au copii mici”.

În cazul în care vor încălca măsurile, riscă amenzi usturătoare.

Nicolae Slev, inspector șef în cadrul Inspectoratului Județean Jandarmi Timiș: „Se vor institui nouă filtre, atât în proximitatea orașului Făget, cât și cele trei sate aparținătoare. De asemenea, în interiorul localităților vom avea patrule mobile care vor patrula și vor menține ordinea publică, dar vor veghea și cetățenii, astfel încât să respecte regulile de prevenire. De exemplu, din acest moment este obligatoriu portul măștii și pe stradă și în locurile publice, deci nu vorbim de încăperi. Cei care merg la serviciu au nevoie de adeverință de la angajator”.

Carantina este valabilă 14 zile, însă focarul este monitorizat atent de inspectorii DSP Timiș. În cazul în care nu va fi stins, măsura se va prelungi.

În județul Timiș, în prezent sunt active opt focare de infecție cu noul coronavirus.

Sursa: Pro TV


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *