Facultatea de Drept din Timișoara nu renunță la lucrarea de licență
Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Lucian Bercea, infirmă zvonurile apărute în rândul studenților privind eliminarea lucrării de licență din procesul de finalizare a studiilor universitare în instituția timișoreană.
Cel puțin, deocamdată, în considerația faptului că nu există motive rezonabile de renunțare la această componentă, parte a procesului de evaluare a cunoștințelor dobândite de-a lungul anilor de studiu.
Zvonurile au început să apară după ce Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a luat decizia de a renunța la lucrarea de licență ca urmare a solicitării formulate în acest sens de către studenți, care au indicat ineficiența softului antiplagiat.
Softul antiplagiat este o platformă care verifică conținutul unei lucrări, arătând procentul în care acesta se regăsește în alte texte publicate în mediul online.
CITEȘTE ȘI: Primăria și STPT asigură, în continuare, transportul elevilor din Timișoara. Liniile şcolare şi orarul
Lucian Bercea a explicat că softul utilizat la Facultatea de Drept din Timișoara conține un algoritm de recunoaștere inclusiv a conținutului produs de inteligența artificială, descurajând tentativa studenților de eludare a aportului personal. În plus, de câțiva ani, lucrările studenților din Timișoara se axează pe studiul de caz, adică pe partea de cercetare, astfel încât să nu existe un grad ridicat al necesității de reproducere ad literam a multor texte de lege care ar conduce implicit și la creșterea gradului de similitudine/similaritate generat de softul antiplagiat.
Facultatea de Drept din Cluj-Napoca nu este singura instituție de învățământ superior care a luat decizia de eliminare a lucrării de licență la finalul studiilor.
Potrivit reprezentanților Facultății de Drept a Universității din București, studenții acesteia finalizează programul de studii de licență fără această lucrare încă din anul 2017.
Fraudarea lucrărilor de finalizare a studiilor universitare, fie că e vorba de cele de licență, master sau doctorat are origini mai vechi, însă fenomenul a escaladat odată cu apariția inteligenței artificiale.
În mediul online au început să apară deja tutoriale și recomandări privind diverse tertipuri de fraudare a softului antiplagiat, de tipul: ”Cum să ocoliți Turnitin AI Detection? Descoperiți 5 sfaturi etice pentru a vă asigura că lucrarea dvs. strălucește ca fiind originală”.
Sursa foto: facebook/drept.uvt