Facturile la gaze s-ar putea dubla de la 1 aprilie. Patru variante explicate de experți

Facturile la gaze s-ar putea dubla de la 1 aprilie. Patru variante explicate de experți

Facturile la gaze s-ar putea dubla de la 1 aprilie. Patru variante explicate de experți.

Facturile românilor ar putea să crească din nou de la 1 aprilie, după perioada de plafonare a prețurilor la gaze, atrag atenţia experţii în energie.

„Așa cum am mai încercat să transmit public, ne găsim în situația în care până la 31 martie 2025, prețul este plafonat la o valoare de 0,31 lei pe kilowatt/oră, dar acest preț este mult inferior față de prețul din contract.

Legislația care va expira în 31 martie 2025 practic suspendă prețul din contract până la acea dată, dar după aceea, de la 1 aprilie 2025, el va intra în vigoare.

Având în vedere că există această situație, în lipsa unei pregătiri atente a ceea ce înseamnă elementul post-plafonare, există riscul ca începând cu 1 aprilie, oamenii să plătească ceea ce au în contract, ceea ce ar însemna o explozie, ar fi o dublare de fapt a prețului la gaze naturale”, a declarat Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, luni, la Antena 3 CNN, citat de stiripesurse.

Acesta a avansat patru posibile căi de urmat:

  1. Varianta de a nu face nimic

Prețul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de cca 0,55 lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025.

Astfel, începând cu luna aprilie 2025, prețurile din facturi vor fi duble.

Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurența pe piața de gaze, dar care va aduce prețuri ușor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026. ceastă variantă va aduce toate riscurile care au existat în piață înainte de plafonarea prețurilor la gaze (unele clauze abuzive, creșteri de prețuri urmare a unor clauze din contract etc.).

2. Varianta pregătirii reliberalizării pieței la gaze

Pentru a evita ca prețul gazelor din contractele de vânzare gaze, care sunt duble în momentul de față să devină preț efectiv plătit de consumatori după data de 31 martie 2025, sunt necesare realizarea următoarelor activități:

– o campanie masivă de informare și pregătire a consumatorilor în vederea reliberalizării pieței la gaze

– profesionalizarea „câinilor de pază” ai unei piețe libere – ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC și înlocuirea în modul de lucru al acestora ca acțiuni principale elementele reactive – amendarea celor care încalcă legea după sesizarea unor abuzuri, cu acțiuni preventive și de reducerea abzurilor asupra consumatorilor și prevenirea încălcării legii

– înființarea unei entități de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei

– suspendarea pe un termen de trei ani a prevederilor din Codul Civil privind piața de energie prin care furnizorii să poată să prelungească un contract de furnizare fără semănatura efectivă a clientului pe un contracta/act adițional

– organizarea de către ANRE (direct și indirect) a unor sesiuni/acțiuni de ofertare concurențială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pentru refacerea concurenței

– dezvoltarea unor mecanisme transparente de suspendare a pieței libere în anumite condiții clar stabilite și mecanismele aplicate pentru această perioadă

  1. Varianta menținerii unei piețe semireglementate

În situația în care se prelungește actul normativ existent în momentul de față, va rămâne în vigoare actualul sistem, un sistem în care se suspendă prețul din contracte și aplicarea unui preț plafonat în facturi pentru consumatorii, cu plata de la bugetul de stat a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat, dacă costurile sunt mai mari decât prețul plafonat.

Dacă costurile furnizorilor sunt mai mici decât prețul plafonat, atunci furnizorul va calcula în fiecare lună un preț de vânzare compus din costurilor de achiziție la care se adaugă o marjă comercială reglementată.

  1. Varianta reglementării pieții

Dacă varianta semireglementării a fost și probabil poate să rămână o variantă acceptată la nivelul UE, reglementarea pieței de gaze este o opțiune puțin probabilă ținând cont de reglementările Europene.

Varianta aceasta va aduce prețuri care se bazează pe metoda cost plus, ceea ce nu previzionează prețuri mai mici la gaze în viitor.

Între cele patru variante analizate, cea care ar aduce cele mai mici prețuri este varianta pieței libere (doar dacă vom avea clienți informași și pregătiți, „câini de pază” ai pieței performanți, un Salenerg – entitate de soluționare alternativă a litigiilor pe piața de energie funcțional).

Reglementarea prețului nu încurajează eficiența în sectorul gazelor naturale și, de aici, nu poate aduce reduceri ale costurilor și respectiv prețuri mai mici la gaze.

Varianta semireglementării prețului este o variantă care nu va aduce cele mai mici prețuri, dar nici nu impune schimbări majore (România se schimbă foarte greu) – profesionalizarea ANRE, Consiliului Consurenței și ANPC, și mai ales înființarea unei entități supereficiente de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei”, se arată în comunicatul transmis de Asociaţia Energia Inteligentă.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Facturile la gaze s-ar putea dubla de la 1 aprilie. Patru variante explicate de experți

  1. Dar cum, n-am devenit independenti energetic cu offshore? Nu? Mai sa fie😂🤣😂🤪 Si e adevarat ca importam gaz din Ungaria, tara fara gaz? Suuuuper! Sa multumim austriei pentru… ei, dar nu numai austriei, sa multumim lu’ UE care ne vrea binele. si ni-l ia, evident! nu-mi dau seama, oare ar fi bine sa-mi pun centrala, sau sa raman la colderm? mi-as pune centrala, dar eu sunt de dreapta, n-as suporta gandul ca cei din cucuietii din deal ar plati pentru compensarea gazului pe care l-as consuma eu. plus ca daca introduce uie ceferticate si pentru centralele pe gaz ce ma fac? dar cand le va interzice complet? dar oare e mai mare compensarea la colderm sau la gaz? dar oare coldermu iasa din insolventa in alta directie decat faliment? dar oare ce furnizor din uie o sa preia sistemul centralizat ca sa faca banu gros? daaaa.. dileme dileme Stii! Imi pun panouri fotovoltaice pe balcon! gata! asta e! si sa mai zica cineva ca n-a fost ceasca vizionar, solutia simpla e si mai la indemana: „Mai puneti o haina pe voi”, solutie recomandata chiar de ue care ne zice ca 16 grade sunt suficiente. ce, nu sunt suficiente? nu exista orea frig in casa, exista doar echipament necorespunzator! incep sa ma antrenez, o sa dorm cu bocanci si geaca cu gluga. sau (e)migrez in tarile calde, e si asta o varianta, daca e buna pentru englezi si pentru nemti, o fi buna si pentru mine.

    #prosteala verde
    #neocolonialism
    #psihopati malthusieni MAP ce conduc lumea

    #democratie? ha! cu ce „demos”? de-ala caruia ii e de ajuns sa i se indice sa urasca ceva categorie(soferi, biciclisti, batrani, tineri, afaceristi, medici, politisti, profesori, functionari, mitici, fermieri, coltermisti, credinciosi, lgbtq-isti etc etc) si asta ii tine si de cald si de foame si de toate.

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *