Factorii de risc pentru AVC. Semnalul de alarmă de la Timișoara

Factorii de risc pentru AVC. Semnalul de alarmă de la Timișoara

Factorii de risc pentru AVC. Semnalul de alarmă de la Timișoara.

La 29 octombrie este marcată, în fiecare an, Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC) pentru a atrage atenţia că riscul producerii unui AVC este mare, dar şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la gravitatea şi ratele ridicate ale accidentului vascular cerebral şi de a vorbi despre modalităţi prin care putem reduce povara accidentului vascular cerebral printr-o atenţionare cu privire la factorii de risc şi semnele de accident vascular cerebral.

„De Ziua Mondială de Luptă împotriva Accidentului Vascular Cerebral vrem sa tragem un semnal de alarmă cu privire la factorii de risc pentru AVC , dar și care sunt măsurile de prevenție”, spune dr. Vladiana Romania Turi, medic specialist cardiolog la Spitalul CF Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Rugby-ul timișorean păstrează cadența. SCM USV Timişoara s-a calificat în finala Cupei României

Potrivit acesteia, accidentului Vascular Cerebral (AVC), cunoscut și sub numele de atac cerebral sau infarct cerebral, apare atunci când furnizarea de sânge către o anumită zonă a creierului este întreruptă sau redusă semnificativ. Acest lucru poate fi cauzat fie de ocluzia unei artere (AVC ischemic), fie de ruperea unei artere (AVC hemoragic). AVC-ul poate avea consecințe grave, cum ar fi pierderea funcțiilor motorii, afectarea vorbirii sau chiar decesul.

Printre factorii de risc se numără hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul, obezitatea, sedentarismul, dislipidemia și alimentația nesănătoasă. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat, poate reduce riscul de AVC.

De asemenea, este importantă recunoașterea semnelor și simptomelor unui AVC și acțiunea rapidă în cazul apariției acestora. În cazul unui AVC, timpul este foarte important, deoarece tratamentul prompt poate reduce daunele cerebrale și poate salva viața persoanei afectate.

„Semnele comune ale unui AVC includ slăbiciune sau amorțeală bruscă a feței, brațului sau piciorului, dificultăți de vorbire sau înțelegere, pierderea bruscă a vederii sau apariția unui puternic dureri de cap.

Slăbiciunea sau amorțeala bruscă apare în mod obișnuit într-o parte a feței, a brațului sau a piciorului și poate afecta doar o parte a corpului sau poate fi prezentă pe o parte întreagă.

Pierderea bruscă a abilității de a vorbi sau de a înțelege înseamnă că persoana poate avea dificultăți în a-și exprima cuvintele sau în a înțelege ce li se spune. Pot apărea probleme în formarea sau în reproducerea cuvintelor corecte.

Pierderea bruscă a vederii se traduce prin faptul că persoana poate experimenta pierderea bruscă a vederii într-unul sau în ambele ochi. Pot apărea și alte probleme de vedere, cum ar fi vedere încețoșată sau dublă.

Dificultăți de echilibru și coordonare, înseamnă că persoana poate avea probleme în a-și menține echilibrul și poate avea o coordonare deficitară. Pot apărea dificultăți în mers sau o senzație de amețeală.

În ceea ce privește durerile de cap severe și inexplicabile,  unii oameni pot experimenta dureri de cap puternice și neobișnuite, care pot fi însoțite de vărsături sau de pierderea conștienței.

Cât privește confuzia și schimbările de comportament, persoana poate deveni brusc confuză, dezorientată sau poate prezenta schimbări de comportament neobișnuite. Pot apărea dificultăți de concentrare sau de procesare a informațiilor.

Este important de menționat că aceste semne și simptome pot apărea brusc și în mod neașteptat. Dacă suspectați că o persoană ar putea avea un AVC, este esențial să se acționeze imediat și să se solicite asistență medicală de urgență. Un tratament prompt poate face diferența în reducerea daunelor cerebrale și în salvarea vieții persoanei afectate”, a explicat dr. Vladiana Romania Turi.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *