Facebook şi Instagram, în pericol să fie închise în Europa

Facebook şi Instagram, în pericol să fie închise în Europa

Facebook şi Instagram, în pericol să fie închise în Europa. Comisia irlandeză pentru protecţia datelor şi-a informat joi omologii din Europa că va bloca Meta, proprietarul Facebook, să trimită datele utilizatorilor din Europa în SUA.

În 2020, Curtea Europeană de Justiţie a anulat un pact privind fluxurile de date între UE şi SUA, denumit Privacy Shield, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA.

În hotărârea sa, a îngreunat, de asemenea, utilizarea unui alt instrument juridic pe care Meta şi multe alte firme americane îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal în SUA, numit clauze contractuale standard (SCC).

Decizia Irlandei din această săptămână înseamnă că Facebook este obligată să nu se mai bazeze pe SCC, conform POLITICO.

Meta a avertizat în repetate rânduri că o astfel de decizie ar închide multe dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook şi Instagram.

„În cazul în care nu se adoptă un nou cadru transatlantic pentru transferul de date şi nu putem continua să ne bazăm pe SCC-uri sau să ne bazăm pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse şi servicii ale noastre, inclusiv Facebook şi Instagram, în Europa”, a declarat Meta într-un document depus în luna martie a acestui an la Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse.

Ordinul de blocare irlandez, dacă va fi confirmat de grupul autorităţilor naţionale europene de reglementare în domeniul protecţiei datelor, va trimite probabil un fior şi în comunitatea de afaceri în general, care s-a scărpinat în cap cu privire la modalitatea de a continua să trimită date din Europa către SUA după decizia instanţei supreme a UE din 2020.

UE şi SUA se află în plin proces de negociere a unui nou text privind transferul de date care ar permite companiilor precum Meta să continue să trimită date peste Atlantic indiferent de ordinul irlandez. În martie, Bruxellesul şi Washingtonul au convenit asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile privind detaliile juridice au intrat în impas şi este puţin probabil ca un acord final să fie încheiat înainte de sfârşitul anului.

Un purtător de cuvânt al DPC irlandez a confirmat că proiectul de decizie a fost trimis altor autorităţi europene de reglementare în materie de confidenţialitate, care au acum la dispoziţie o lună pentru a-şi da avizul, dar nu a dorit să discute detaliile deciziei.

„Acest proiect de decizie, care face obiectul revizuirii de către autorităţile europene de protecţie a datelor, se referă la un conflict între legislaţia UE şi cea a SUA, care este în curs de soluţionare”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta. „Salutăm acordul dintre UE şi SUA pentru un nou cadru juridic care va permite continuarea transferului de date peste graniţe şi ne aşteptăm ca acest cadru să ne permită să menţinem familiile, comunităţile şi economiile conectate”, conform Mediafax.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *