Expoziție retrospectivă Victor Brauner, la Muzeul de Artă din Timișoara

Expoziție retrospectivă Victor Brauner, la Muzeul de Artă din Timișoara

Cu prilejul deschiderii programului cultural „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”, Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 17 Februarie la ora 16 în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara.

La 120 de ani de la nașterea lui Victor Brauner în Regatul României și curatoriată de Camille Morando, această expoziție retrospectivă își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine.

Curatoarea a selectat peste 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960. Toate aceste lucrări neprețuite sunt reunite pentru prima dată într-o expoziție retrospectivă al cărei design este semnat de arhitectul Attila Kim.

„Victor Brauner: Invenții și magie”, cea mai importantă expoziție retrospectivă din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este co-organizată în Capitala Europeană a Culturii de către Centre Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara și Institutul Francez din România, filiala Timișoara, cu sprijinul Comité Brauner și al Fondation du Judaïsme Français.

Deschisă între 17 februarie și 28 mai, expoziția este însoțită de un catalog bilingv (român/englez).

Coordonat de către Camille Morando, curatoarea expoziției, acesta cuprinde texte semnate de nume marcante ale scenei culturale, precum Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, precum și o biografie Victor Brauner și fotografii vechi selectate de editoare.

Catalogul este publicat grație implicării remarcabile a soților Béatrix Derveloy și Christian Derveloy și a tipografiei Arta Grafică, cu sprijinul Comité Brauner. Librăria La Două Bufnițe va avea un stand dedicat vânzării catalogului la intrarea în muzeu.

CITEȘTE ȘI: CFR Infrastructură investește 21 de milioane de lei pentru modernizarea Gării de Nord din Timișoara

Programul de mediere asociat expoziției va include tururi ghidate, ateliere pentru copii, un program de weekend pentru familii, vizite în școli și alte activități menite să introducă și să explice viața și opera lui Brauner pentru diferite categorii de public.

În weekend-ul de deschidere al programului cultural Timișoara 2023 accesul în expoziție este gratuit.

Prețul unui bilet în perioada 19 februarie – 28 mai este de 55 de lei, iar al celui cu reducere, de 13,75 lei. Studenții beneficiază de 75% reducere la biletul de intrare. Elevii, membrii UAP, persoanele cu handicap și însoțitorii lor, precum și deținătorii cardurilor ICOM au gratuitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *