Expoziția anuală World Press Photo, la Muzeul de Artă Timișoara

Expoziția anuală World Press Photo, la Muzeul de Artă Timișoara

Expoziția anuală internațională World Press Photo a ajuns la cea de-a 64-a ediție, respectiv la a zecea prezență în România, fiind găzduită de muzeele din București, Cluj-Napoca și Timișoara, în perioada mai – iulie 2021. Evenimentul reprezintă o formulă itinerantă în întreaga lume, fiind expusă în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

În premieră, începând cu acest an, expoziția va fi însoțită de un proiect de conținut care va analiza rolul și impactul social al jurnalismului responsabil, fenomenul fake news și dezinformarea, urmând a fi anunțate în acest sens o serie de emisiuni, podcasturi și dezbateri care se vor derula pe tot parcursul verii. Acestea vor fi realizate de co-organizatorii din acest an, Fundația Eidos și platforma Upgrade 100. Detaliile fiecărui eveniment pe care îl va include vor fi publicate pe pagina de facebook a expoziției www.facebook.com/WorldPressPhotoRomania.

„Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce o expoziție simbol pentru jurnalismul de calitate în România, pentru a zecea oară consecutiv, cu dorința de a crește interesul românilor pentru fotografia documentară. Anul acesta suntem mai puternici și mai hotărâți prin tot ceea ce vom aduce în fața comunității din România în lupta noastră împotriva fake news și a efectelor acestui fenomen”, a declarat Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și reprezentant World Press Photo în România.

„Suntem onorați să redevenim parteneri strategici ai proiectului WPP în România, la exact 10 ani de la momentul în care am lansat, tot în co-producție, ediția cu numărul 1. Sprijinirea jurnalismului și a conținutului responsabil este parte din misiunea noastră pe termen lung”, a adăugat Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100 și partener Thinkdigital – compania specializată care va administra parteneriatele comerciale ale WPPh în acest an.

Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Anul acesta, 4.315 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au înscris 74.470 de imagini. Marele câștigător al concursului World Press Photo 2021 este fotojurnalistul danez Mads Nissen, care a surprins pentru Politiken/Panos Pictures una dintre imaginile-simbol ale anului 2020, desemnată „Fotografia de presă a anului”: pacienta Rosa Luzia Lunardi (85 de ani) îmbrățișată de sora medicală Adriana Silva da Costa Souza, în azilul Viva Bem, din São Paulo, Brazilia.

Muzeul Național de Artă din Timisoara se alătură eforturilor de a promova fotojurnalismul de înaltă clasă și, prin aceasta, de a sensibiliza opinia publică asupra aspectelor celor mai delicate ale vieții socio-politice din vremea noastră. Toate edițiile precedente s-au bucurat de un adevărat succes la public și sperăm că și anul acesta, temele propuse vor satisface așteptările vizitatorilor nostri.

Filip Petcu, manager al Muzeului Național de Artă din Timișoara își exprimă bucuria că instituția participă la un eveniment internațional de o asemenea anvergură și invită toți potențialii vizitatori interesați de problemele majore ale planetei, să vină în expoziție și să afle de la fotografii profesioniști, chipuri și detalii rar surprinse de mijloacele media.

Expoziția din Timișoara va putea fi vizitată până în 20 iulie, de marți până duminică, în intervalul orar 10–18. Accesul pentru vizitarea tuturor expoziților se face pe baza biletului de intrare în muzeu, ultimul bilet fiind emis la ora 17:30.

Expoziția World Press Photo 2021 este prezentată de o bancă, realizată în parteneriat cu DS Smith și se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. De aceea, biletele pentru vizitarea exclusivă a expoziției World Press Photo sunt gratuite pentru posesorii oricărui card de credit sau debit de la banca respectivă.

Proiectul este sprijinit și de partenerii instituționali: Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București și Centrul Cultural Clujean. Vizitatorii sunt rugaţi să sprijine eforturile organizaţiei şi a partenerilor noştri de a limita răspândirea şi contractarea virusului SARS-CoV-2, prin respectarea strictă a regulilor obligatorii de igienă personală, distanţare fizică şi acces în muzeu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns