Exponatul unii octombrie la Muzeul Național al Banatului

Exponatul unii octombrie la Muzeul Național al Banatului

O pușcă de tir sportiv din prima jumătate a secolului al XIX-lea a fost declarată Exponatul lunii octombrie la Muzeul Național al Banatului. Iată ce spun desprte această piesă reprezentanții instituției muzeale timișorene.

„În prima jumătate a veacului al XIX-lea, vânătoarea s-a transformat dintr-o nevoie esențială de supraviețuire într-o activitate sportivă prestigioasă. Această tranziție a condus la apariția competițiilor de tir sportiv, unde ţintele vii au fost înlocuite treptat cu figurine reprezentând animale sălbatice.

Realizată în atelierul maestrului armurier vienez Johann Baptist Strixner, pușca prezentată reflectă această evoluție. Ea este solidă, grea și detaliată meticulos – de la țeava ghintuită, optimizată pentru lansarea proiectilului metalic, la sistemul de ochire sofisticat care asigura precizia. Pușca beneficiază de un mecanism de declanșare sensibil, permițându-i trăgătorului o stabilitate perfectă în momentul declanșării.

Dar, pe lângă aspectele tehnice remarcabile, aceasta este și o operă de artă. Sculptată în esență de nuc, încrustată cu sidef și fildeș și detaliată cu gravuri metalice bogate, arată devotamentul și măiestria artizanului.

Piesa, considerată una dintre cele mai frumoase puști din colecția muzeului, a fost donată de profesorul József Osztrovszky în 1904. Menționată pe platină, semnătura armurierului <<Strixner>> atestă autenticitatea și originea sa”.

CITEŞTE ŞI: Acces la social media cu acord parental. Campanie de creare a unui mediu mai sigur pentru minori


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *