Experimente pe ultima sută de metri

elevi cu masca

Examenele din acest an pentru elevii din anii terminali, respectiv din clasele a VIII-a și a XII-a, reprezintă un experiment aflat într-o continuă dinamică. Din luna martie, când unitățile de învățământ au fost închise, autoritățile nu au reușit să elaboreze proiecte clare, scenariile prefigurate de acestea fiind vagi și tardive. Abia în după-amiaza de marți, ministerul de resort a reușit să elaboreze calendarul celei de-a doua sesiuni speciale pentru elevii care nu vor putea participa la prima, din motive medicale.

CITEȘTE ȘI: Când se va renunţa la obligativitatea purtării măștilor în spații închise

Metodologia desfășurării examenelor În mod oficial, au fost trasate criteriile în care se pot desfășura aceste examene. Astfel, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen impun ca în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum doi metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/ spate, iar sălile de examen și cele în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv (care se află, de regulă, în aceeași clădire), trebuie să fie dotate cu sisteme de supraveghere audio-video. Aceste centre trebuie nominalizate până la data de 8 iunie.

Atât elevii, cât și supraveghetorii trebuie să poarte în mod corect măști faciale de protecție, care, din ceea ce s-a anunțat până în momentul de față, vor fi asigurate de stat. Pentru examenul național de bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Tuturor participanților li se va lua temperatura la intrarea în unitatea școlară. Calendarul bacalaureatului Potrivit ordinului ministrului educației, până în data de 10 iunie, va avea loc înscrierea candidaților, care vor transmite prin mijloace electronice/poștă documentele de înscriere.

Echi­valarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie. Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/ limba maternă se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la aceste discipline. Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

Candidații care nu au studiat disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalente ale acesteia vor susține proba de evaluare a competențelor digitale în baza procedurii din anul 2019, elaborată de Centrul Național de Examinare și Evaluare pentru organizarea și desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale. Candidații care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal.

De asemenea, candidații care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale. Pe data de 22 iunie, va avea loc proba scrisă la limba și literatura română, pe 23 iunie, la limba și literatura maternă, pe 24 iunie se va desfășura proba obligatorie a profilului (probă scrisă), iar pe 25 iunie, proba la alegere a profilului și a specializării (tot probă scrisă). Rezultatele vor fi afișate pe 30 iunie, până la ora 12. Contestațiile se pot depune în aceeași zi, respectiv pe 30 iunie, în intervalul orar 16 – 20, și a doua zi, între orele 8 – 12. În perioada 1 – 4 iulie 2020, se va proceda la rezolvarea contestațiilor, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 5 iulie. Potrvit calendarului oficial pentru de-a doua sesiune vehiculată, la care să poată participa elevii care sunt bolnavi, izolați, în carantină sau care au temepratura mai mare de 37,3 în momentul în care se prezintă la prima sesiune, înscrierile pentru această sesiune vor avea loc în perioada 29 iunie – 3 iulie. Pe 6 iulie se va desfășura proba la limba și literatura română, pe 7 iulie, proba obligatorie a profilului, pe 8 iulie, proba la alegere, iar pe 9 iulie, cea la limba maternă. Rezultatele se vor afișa pe 10 iulie, în aceeași zi putând fi depuse și contestațiile, dar nu mai târziu de ora 19. Pe 12 iulie vor fi afișate rezultatele finale. Evaluarea națională În ceea ce-i privește pe elevii care vor susține evaluarea națională, înscrierea acestora a început în 2 iunie și se va derula până mâine. Pe 15 iunie, candidații vor susține proba scrisă la limba și literatura română, pe 17 iunie, la matematică, iar pe 18 iunie, la limba maternă.

Rezultatele vor fi afișate pe data de 22 iunie, iar depunerea contestațiilor va avea loc în 22 iunie (între orele 16-19) și în 23 iunie (în intervalul orar 8-12). În perioada 23-26 iunie, vor fi corectate contestațiile, iar rezultatele finale se vor afișa pe data de 27 iunie. Cea de-a doua sesiune va debuta pe 22 iunie, prima zi de înscriere a candidaților. Aceștia își vor putea depune dosarele până pe 26 iunie. Pe 29 iunie, va avea loc proba scrisă la limba și literatura română, pe 30 iunie, la matematică, pe 1 iulie, la limba și literatura maternă, iar pe 2 iulie vor fi afișate rezultatele. Contestațiile se vor depune tot pe 2 iulie, între orele 14 – 19. Afișarea rezultatelor finale va avea loc pe data de 4 iulie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Experimente pe ultima sută de metri

  1. Fosta profesoara de romana din Sag,s-a intors din Austria si a fost vazuta plimbandu-se prin comuna in data de 3 Iunie,nerespectand izolarea.De asemenea,fetele ei se plimbau cu bicicletele prin comuna in data de 1 Iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *