EXCLUSIV! Un primar din Timiș va fi revocat din funcție

ionel curuti

Protagonist al unuia dintre serialele demarate de-a lungul timpului de ziarul nostru, primarul comunei Mănăștiur, Ionel Curuți, se află la un pas de a fi revocat din funcție! Într-un comunicat postat în 3 iulie 2017 pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), Ionel Curuți era prezentat ca fiind găsit de auditori în situație de incompatibilitate.

Vă prezentăm pasajul din comunicat în care era descris cazul lui Ionel Curuți: “În perioada 19 iunie 2008 – 03 martie 2016, a deținut simultan funcția de primar și pe cea de administrator și calitatea de membru în Consiliul de administrație al S.C. Apcan S.A. Timiș, iar în perioada 27 iunie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și pe cea de reprezentant al Primăriei în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale <<George Garda>> comuna Mănăștiur, județul Timiș, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.

Se mai preciza în comunicat că “persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”. De asemenea, se arăta în comunicat, dintre cele 11 persoane identificate de ANI ca aflându-se în situație de incompatibilitate sau conflict de interese de natură penală ori administrative, singurul care nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, a fost primarul comunei Mănăștiur, Ionel Curuți.

ionel curuti 1

Probabil, domnul Curuți era sigur că va câștiga în instanță, așa că nu s-a mai obosit să depună un punct de vedere… Finalmente, strategia sa s-a dovedit a fi necâștigătoare: în 25 aprilie 2018, Curtea de Apel București i-a respins lui Ionel Curuți cererea de anulare a raportului ANI, iar joi, 11 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins ca nefondat recursul primarului din Mănăștiur. Cum decizia ÎCCJ este definitivă, soarta lui Ionel Curuți pare a fi pecetluită, dumnealui urmând a fi revocat din funcție prin ordinul prefectului Zoltan Nemeth.

curuti ionel

Pașii procedurali sunt prevăzuți de Codul Administrativ, în articolul 160 – Încetarea de drept a mandatului primarului: “(1) Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: (…) b) constatarea și sancționarea, în condițiile legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, a unei stări de incompatibilitate. (3) Data încetării de drept a mandatului în cazul prevăzut la alin. (1) lit. b), în situația în care legalitatea raportului de evaluare prin care s-a constatat starea de incompatibilitate nu a fost contestată, este data expirării perioadei în care primarul are dreptul să conteste raportul de evaluare, în condițiile legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. (4) În situația în care este contestată legalitatea actului prevăzut la alin. (3), data încetării de drept a mandatului este data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. (7) În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. (8) Referatul secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situației de încetare de drept a mandatului primarului”.

L-am contactat vineri pe prefectul Zoltan Nemeth, care nu aflase încă de deznodământul procesului de la ÎCCJ, dumnealui precizându-ne că așteaptă de-acum referatul întocmit de secretarul UAT Mănăștiur, pentru a trece la pasul următor.

Punând cap la cap toate aceste elemente, se pare că Ionel Curuți mai are de petrecut circa două săptămâni în funcția de primar al Mănăștiurului…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “EXCLUSIV! Un primar din Timiș va fi revocat din funcție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *