Exclusiv! Lovitură de teatru: Ministerul Sănătăţii susţine că nu ştia că managerul “Judeţeanului” e în concediu medical, aşa că ordinul de demitere se suspendă! Avem mesajul pe WhatsApp care a stârnit scandalul

Caravana medicală „Împreună pentru Viață”

Prima demitere a unui șef de instituție din Timișoara după schimbarea guvernului s-a transformat într-o gafă de proporții! Clipele de euforie trăite miercuri dimineață de doctorul Mihai Ionac (fost director al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara – SCJUT și adversar declarat al actualului manager, Marius Craina) au produs, finalmente, nervi în Ministerul Sănătății. Vă prezentăm cronologia evenimentelor.

Miercuri dimineață, la ora 8,19, Mihai Ionac a difuzat pe grupul de WhatsApp al Clinicii de Chirurgie Vasculară pe care o conduce un ordin al noului ministru al sănătății,  Victor Costache, nedatat și fără număr de înregistrare, prin care era instalat la șefia “Județeanului” tânărul cercetător Raul Pătrașcu. Documentul a început să circule pe WhatsApp în întregul spital, ajungând ulterior  în posesia “Renașterii bănățene”, care l-a publicat miercuri la prânz.demitere craina

După publicare, l-am întrebat, tot pe WhatsApp, pe ministrul Costache dacă are vreo explicație cu privire la modalitatea în care a ajuns ordinul semnat de dumnealui în spital, înainte de oficializarea deciziei, adică înainte să fie înștiințat managerul în funcție, Marius Craina. Ministrul nu ne-a răspuns, însă, obligat de dezvăluirea ziarului nostru, domnul Victor Costache a emis de urgență, tot în cursul zilei de miercuri, ordinul nr. 1.222/27.11.2019, care consfințea înlocuirea lui Marius Craina cu Raul Pătrașcu, iar apoi ministerul a expediat ordinul către Spitalul Județean Timișoara.

spitalul judetean 2

Surprizele însă nu se terminaseră! La momentul semnării ordinului 1.222, managerul SCJUT se afla acasă, în concediu medical, dumnealui urmând să revină abia vineri, 29 noiembrie, la serviciu. Ca atare, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, doamna Oana Grigore, rugând-o să ne ofere un răspuns la întrebarea inițială adresată ministrului Victor Costache, precum și la întrebarea “Dacă dl. dr. Marius Craina se află în concediu medical, ordinul ministrului sănătății de înlocuire a acestuia din funcția de manager îndeplinește toate condițiile de legalitate?”.

Am pus aceste întrebări la ora 17 și, sincer, nu mai așteptam un răspuns, însă, surprinzător, el a venit după aproape patru ore și sună astfel: “Ordinul Ministrului Sănătății de schimbare din funcție a domnului prof. univ. dr. Lucian Marius Craina îndeplinește condițiile de legalitate, întrucât a fost emis și asumat prin semnătură  la momentul în care MS nu avea cunoștință de concediul medical al acestuia. Înștiințarea a fost trimisă la MS de Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brânzei” Timișoara, abia în data de 27 noiembrie 2019.

ordin ministru 1

Conform legislației în vigoare, efectele acestui ordin se suspendă pe perioada cât acesta se află în incapacitate temporară de muncă și intră în vigoare odată cu întoarcerea domniei sale în activitate. Cu privire la celelalte informații solicitate, vă comunicăm faptul că ministrul Sănătății va dispune constituirea unei comisii de cercetare administrativă pentru a verifica atât cele semnalate de dvs, precum și alte aspecte considerate oportun de verificat pentru lămurirea întregii situații. De la preluarea mandatului, actualul ministru Victor Costache a fost în permanență preocupat de remedierea tuturor deficiențelor constatate în sistem, astfel încât comunicarea cu unitățile medicale din subordine să fie eficientă”.

Senzația noastră este că în Ministerul Sănătății se știa de concediul medical al managerului Craina și nimeni n-avea intenția să-l demită pe perioada concediului, doar că euforia doctorului Ionac, care a ținut neapărat să anunțe el primul plecarea inamicului său din fruntea spitalului, a precipitat lucrurile în minister și i-a prins pe picior greșit pe Victor Costache și echipa sa.

Așadar, instalarea noului manager Raul Pătrașcu se amână deocamdată, cel puțin până vineri, 29 noiembrie, data la care se încheie concediul medical al doctorului Craina. În ceea ce privește ancheta promisă de ministrul Victor Costache “pentru lămurirea întregii situații”, pare un anunț destul de amuzant…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.